Stedendriehoek

Moderne versie Robin Hood nliefst negen keer in Orpheus

APELDOORN – Het ASK-Theater is anno 2016 al 115 jaar oud, maar nog steeds blijken veel scholen, instellingen, sponsoren, vrienden, kennissen en nog veel meer mensen deze jaarlijkse traditie zeer op prijs te stellen. Afgelopen jaren groeide het aantal bezoekers naar zo’n 10.000! De doelstelling van het ASK-Theater is: kinderen de gelegenheid geven tenminste één keer in hun jeugd met theater in een schouwburg in aanraking te laten komen.

Van dinsdag 29 november tot en met vrijdag 2 december speelt het toneelgezelschap liefst negen keer de musical ‘Robin Hood en het verdwenen goud’ in Theater Orpheus. Mark Brouwer vertelt namens ASK-Theater: “Als haar oma in de problemen komt, besluit het stadsmeisje Robin de zomer door te brengen in Nottingham. Het dorp is een toeristische trekpleister omdat Robin Hood er vroeger heeft gewoond. De burgemeester van Nottingham, Lord John, heeft besloten om de mensen uit hun huizen te zetten zodat hij er hotels kan bouwen. Als Robin achter zijn plannen komt, wil ze haar oma en de mensen uit het dorp redden. Om dit voor elkaar te krijgen, moet ze op zoek gaan naar de legendarische schat van Robin Hood. Als ze tijdens haar reis een mysterieus dagboek vindt, is dat het begin van een groots avontuur waarbij ze van de ene in de andere verbazing valt. Heden en verleden komen op magische wijze samen.”
Deze musical vol pakkende liedjes, humor en avontuur is geschikt voor het hele gezin en bevat ook prachtige decorstukken. Verantwoordelijk hiervoor is het team van decorbouwers onder leiding van Henk Buitenhuis en William Heijltjes. “In mei zijn we begonnen met de bouw voor deze nieuwe musical. We komen elke maandag- en woensdagavond bijeen in wisseldiensten om de stukken te creëren. Vroeger gebeurde dat in 2D, maar globaal de laatste tien jaar in 3D. Je ziet het: we kunnen nu heel gedetailleerd complete woonruimtes inrichten.” Het team heeft weer zichtbaar schitterend werk geleverd voor Robin Hood, en die constatering maakt de lotsbestemming van de decorstukken des te schrijnender. Buitenhuis: “Na de voorstellingen wordt alles gesloopt!”
Mark Brouwer is voorzitter van het bestuur, Michael Karman is verantwoordelijk voor de sponsoring. “We werken met een aantal commissies waarbij Christian Kluft het regisseurschap voor zijn rekening neemt“, vertelt Brouwer. “In 2007 maakte ik als betrokken vader van een toneel spelende dochter voor het eerst mijn opwachting bij ASK. Ik vond het meteen zó leuk, dat ik vanaf 2010 zelf ben gaan mee spelen. Mijn eerste rol was die van circusdirecteur in Pinokkio. Mijn zoon die sinds 2008 meespeelt, is hier nog steeds”. In 2012 kwam het voortbestaan van het ASK-Theater serieus in gevaar, toen tegelijkertijd twee van de drie leden van het dagelijks bestuur plus de regisseur opstapten. Brouwer: “Er stond geen opvolging klaar, een reden voor mij om het voorzitterschap op me te nemen.”

Inmiddels zijn we vier jaar verder en draait het theatergezelschap weer als een tierelier. “ASK is met haar 115 jaar de oudste Sinterklaascommissie van Nederland met een toneelgroep”, knikt Karman. “We werken jaarlijks met een begroting van ruim 70.000 euro. Omdat we de kaartjes voor scholen onder de 5 euro willen houden, is het altijd weer een hele klus om de begroting sluitend te krijgen. Subsidiekranen gaan dicht, waardoor we enorm afhankelijk zijn van sponsoren die ons zowel in geld als in materialen ondersteunen. We zijn ze daar enorm dankbaar voor, want zonder sponsoren kunnen we ons mooie werk niet voortzetten. Het is overigens een serieuze misvatting dat het ASK-Theater uitsluitend voor scholen speelt! Iedereen is welkom via de vrije verkoop van onze tickets.” Karman, afkomstig uit Amsterdam, kwam na zijn verhuizing naar Apeldoorn in 2012 bij het toneelgezelschap. “Ik debuteerde in Sweeney Todd, een pittig stuk voor kinderen.”

De theatergroep heeft door de jaren heen op diverse locaties gerepeteerd, inmiddels alweer voor het derde jaar aan Lage Brink. “Wij horen bij de stad”, menen Brouwer en Karman. “En de plusminus veertig ondernemers die ons al vele jaren trouw sponsoren, hetzij financieel hetzij in natura, zijn het met ons eens. Als ‘dankjewel’ voor hun bijdrage organiseren we jaarlijks voor hen een gezellige sponsor- annex netwerkavond. Een speciale vermelding geldt in dezen voor Rouwcentrum Rouwenhorst, dat net als wij dit jaar het 115-jarig jubileum viert. Het bedrijf wilde in dit kader iets voor Apeldoorn terugdoen en dacht daarbij meteen aan ons. Daar zijn we erg blij mee, uiteraard!”

Op de achtergrond knikt Nel Westerink bevestigend. Ze is al 27 jaar betrokken bij het ASK-Theater, eerst als speler en de laatste jaren verzorgt zij de catering voor de decorploeg. Meespelen in de stukken, dat doet ze niet meer. Brouwer en Karman wél, laatstgenoemde als koning John in het verleden, eerstgenoemde als burgemeester John in het heden. In circa dertig repetities wordt de toneelgroep klaargestoomd voor de negen uitvoeringen in Orpheus. “We zijn er klaar voor. Jong en oud kunnen zich binnenkort laven aan onze heerlijk frisse bewerking van Robin Hood. Komt dat zien!”
Voor meer informatie: www.ask-theater.nl