Stedendriehoek

‘Misschien een zonnetje erbij?’

Ik vlieg! Zwevend over het asfalt voltooi ik mijn trainingsminuten. In een vloeiend hoog tempo maak ik kilometers. Oké, dit zou een droomscenario zijn… in de echte wereld draaf ik braaf mijn minuutjes, terwijl wandelaars die flink doorstappen mij met gemak inhalen. In mijn oortjes klinkt een stem die me vertelt dat ik onwijs goed bezig ben. Dat vind ik echt tof. Als ik weer moet hardlopen na de rust tussendoor starten de kerstliedjes weer, gezellig. Ik houd van de winter in ons land; kaarsjes aan en warmte opzoeken na de kou buiten. En dat is maar goed ook, want ik heb niet de illusie dat het tijdens de Midwinter Marathon op zondag 4 februari twintig graden met een zonnetje gaat zijn!

Slik… over zeven weken is het al zover. ‘Gewoon je ene voet voor je andere blijven zetten’, hoorde ik eens een trainer zeggen. Jaaaaaaa… dat is nou juist het probleem als je voeten daar heel anders over denken en je tong op je schoenen hangt. Zul je zien dat juist op dat moment ook nog dat beroemde stemmetje in je hoofd begint te kraken. ‘8 kilometer? Haal je echt niet, haha!’ Nou stemmetje, ik heb een verrassing voor je. Ik haal het wel en niet alleen. Met twaalf anderen gaan wij 8 kilometer rennen. Waarom? Omdat het leuk is, omdat het gezond is, omdat we het met een team doen: het team van Uitgeverij Stedendriehoek. Een team met sportievelingen, bloedfanatiekelingen, doorzetters en met mensen met mogelijke krakende stemmetjes in hun hoofd. 

Trainen, trainen en nog eens trainen. Dat is wat wij doen. In de regen, in de sneeuw, in de drab en als het zonnetje schijnt. Drie keer in de week en op dinsdag samen met het team. Het is leuk, gezellig en ja stemmetje: ‘die minuutjes lukken prima’. Plakken we al die minuutjes aan elkaar, oké, dan wordt het spannend. Maar samen gaan wij dit doen.

Ik denk er een warm lentezonnetje en een lekker voorjaarstemperatuurtje bij en nee hoor… dat zijn geen bevroren tenen die je voelt tijdens het lopen. Dat kan ook helemaal niet, want bevroren tenen voel je niet. Tot 4 februari train ik door; met de ene voet voor de andere, de tong op de schoenen en krakende stemmetjes.

(De Midwinter Marathon vindt plaats op zondag 4 februari: www.midwintermarathon.nl  
Uitgeverij Stedendriehoek loopt met een team van 13 deelnemers mee met de 8 kilometer. Isokin begeleidt het team in de voorbereiding naar 4 februari).