Stedendriehoek

Mijn Bijzondere Bestuurder: ‘Mede door Frank draait Hospice Apeldoorn fantastisch’

Vrijwilligerswerk is vaak dankbaar werk. Zeker als het gaat om mensen begeleiden in hun laatste levensfase. Hospice Apeldoorn heeft zo’n 70 vrijwilligers, met als voorzitter Frank Vermeulen. Na drie termijnen neemt hij eind van het jaar afscheid van het hospice.

“Hij is een fantastische bestuurder en verdient het om in het zonnetje gezet te worden”, vertelt Sarah van Benthem, die hem opgaf voor de fotocampagne Mijn Bijzondere Bestuurder van Bestuurdersacademie Apeldoorn. “Met een groot hart voor ons hospice stuurt hij enthousiast, betrokken en met een tomeloze energie ons mooie huis steeds richting veilige havens.”

Hospice Apeldoorn is een ‘bijna-thuis-huis’, waarbij de zorg gericht is op mensen in de laatste periode van hun leven. “Als de zorg thuis niet goed mogelijk is, bieden wij een alternatief. Ons huis is kleinschalig; we hebben vijf kamers met allen een eigen terras op de begane grond. Er gelden geen bezoekuren, net als thuis.” Van de 70 vrijwilligers zijn er circa 45 werkzaam als zorgvrijwilliger, meestal zonder achtergrond in de zorg. Ze zijn intern opgeleid tot zorgvrijwilliger. “Daarnaast werken er bij ons ook gastdames. Samen met de verpleegkundigen en de coördinatoren verzorgen zij het reilen en zeilen in het hospice. De zorgvrijwilligers zijn er vooral voor de gasten. Ze bieden een luisterend oor, ook voor de naasten. Ze hebben echt een hart voor dit werk en willen iets betekenen voor mensen in hun laatste levensfase. Verder werken er nog vrijwilligers als ICT’er, techniciens en hebben we een enthousiast team van tuinmannen.”

Huisarts

Frank is mede door zijn vrouw Ineke, die hier al jaren als zorgvrijwilliger werkt, bij het hospice terechtgekomen. Als voormalig huisarts had hij al affiniteit met de zorg. “Frank heeft altijd veel naast zijn reguliere werkzaamheden gedaan. Hij zat onder andere in het bestuur van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) en was actief bij de lokale huisartsenvereniging. Nog steeds trekt hij veel naar zich toe. Zo doet hij ook vrijwilligerswerk bij de Volkssterrenwacht Bussloo en op de Buurtbus. Frank is betrokken, warm, zorgzaam, scherp en heel toegankelijk voor alle medewerkers van het hospice; hij kan altijd aangesproken worden. In de afgelopen negen jaar heeft hij veel tijd in het hospice zitten en het draait, zoals al gezegd, fantastisch.”

Nu Frank het hospice gaat verlaten als voorzitter, laat hij een goed geoliede organisatie na. “Hij heeft allerlei wettelijke regelingen door de jaren heen geïmplementeerd. Denk aan de RI&E (Risico-inventarisatie en -evaluatie), de privacyregels, maar ook een grote verbouwing van het hospice. Hij draait zijn hand er niet voor om. Inmiddels hebben we een nieuwe beoogde voorzitter, maar we gaan Frank zeker missen.”

Doe mee met de fotochallenge!

Verdient jouw bestuurder het ook om in het zonnetje te worden gezet? Doe mee met de actie van Bestuurdersacademie Apeldoorn! Zoek of maak een grappige, mooie, verrassende of andere kenmerkende foto van jouw bestuurder. Beschrijf in 1 of 2 zinnen waarom deze persoon het verdient om even in de spotlights te staan en stuur dit naar info@bestuurdersacademieapeldoorn.nl (o.v.v. bijzondere bestuurders). Misschien verschijnt jouw bestuurder binnenkort wel in Nieuwsblad Stedendriehoek.