Stedendriehoek

Mijn Bijzondere Bestuurder: ‘Een echte rasbestuurder die het koor op tactvolle wijze leidt’

In de serie Mijn Bijzondere Bestuurder van Bestuurdersacademie Apeldoorn is na Henk Veneman (DNIJ) en Karen Hop (de Klup Apeldoorn) nu de beurt aan Guus Swagemakers (links op foto), al drie jaar voorzitter van het Matrozenkoor Apeldoorn. “Guus is een typisch voorbeeld van een persoon op leeftijd (79) die op meerdere plekken vrijwilligerswerk doet”, licht Clemens Boon, die Swagemakers opgaf, toe. “Hij is een echte rasbestuurder, die het koor samen met de medebestuurders op tactvolle wijze leidt.”

Het Matrozenkoor Apeldoorn werd 13 jaar geleden, op 13 februari 2008, opgericht. Het koor bestaat uit zo’n 30 leden, van diverse komaf: van huisarts tot hoofd PNO (zoals Swagemakers), schilder, grossier en elektricien. Eén ding hebben ze gemeen: alle leden zingen graag. “In een vereniging zijn veel mensen nodig en een voorzitter die laveert en activeert. Guus voelt mensen aan en weet hoe hij bepaalde zaken moet aanpakken. Zo probeert de voorzitter met iedereen ‘on speaking terms’ te blijven.” Hoe de sfeer normaliter is? “Heel goed”, vertelt Boon vol overtuiging. “Het is een leuk koor. We helpen elkaar en laten ieders kwaliteiten gelden.”

Zangloze periode

Buiten coronatijd krijgt het Matrozenkoor Apeldoorn gemiddeld vijftig boekingen per jaar, in 2017 zelfs zeventig. “We komen overal, van bedrijfsfeesten tot verzorgingshuizen en evenementen. De vergoeding die gevraagd wordt is jaarlijks bestemd voor goede doelen-organisaties in Apeldoorn. Denk aan het Alzheimercafé, de Kledingbank St. Egidio, Buurtmensen en De Klup Apeldoorn. Net als dat wij dit allemaal vrijwillig doen, werken de goede doelen ook weer op hun beurt met vrijwilligers.” Wegens de coronamaatregelen is het al enige tijd niet mogelijk om op te treden. “Heel markant is dat Guus tijdens deze coronamaanden, nu al een drietal keren de moeite heeft genomen om alle leden persoonlijk te bellen en te vragen hoe het lid er persoonlijk voor staat in deze zangloze periode. Ook kwam hij een Matrozenkoor Apeldoorn kalender 2021 persoonlijk overhandigen aan de deur om een nog beter contact te kunnen realiseren. Hierin staan allerlei mooie teksten, zoals ‘Je kunt niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen’. Het kan niet anders dan dat bij een eerstvolgende noodzakelijke bestuursverkiezing het Matrozenkoor Apeldoorn Guus wederom tot voorzitter zal gaan verkiezen.”

Doe mee met de fotochallenge!

Wil jij jouw bijzondere bestuurder ook in het zonnetje zetten? Doe mee met de actie! Zoek of maak een grappige, mooie, verrassende of andere kenmerkende foto van jouw bestuurder. Beschrijf in 1 of 2 zinnen waarom deze persoon het verdient om even in de spotlights te staan en stuur dit naar info@bestuurdersacademieapeldoorn.nl (o.v.v. bijzondere bestuurders). Misschien verschijnt jouw bestuurder binnenkort wel in Nieuwsblad Stedendriehoek.