Stedendriehoek

Mijn Bijzondere Bestuurder: ‘Bestuurswerk doe je samen’

v.l.n.r. Esmeralda Petrus, Bart van Uitert, Jeffrey de Grijs, Inez Pleizier en Jeroen Taalman (Fotograaf: Sven Scholten)

Al ruim een half jaar wordt er in Nieuwsblad Stedendriehoek iedere maand een bijzondere bestuurder in het zonnetje gezet. Een primeur is dat het dit keer niet gaat om één bestuurslid, maar om een heel bestuur. “Bestuurswerk doe je samen”, vertelt Bart van Uitert van Apeldoorn Photo. “Het geheel is meer dan de som van de delen.”

In het verleden stond Apeldoorn Photo bekend als Apeldoorn Fotostad. Deze stichting organiseerde een keer in de twee jaar een fotofestival. In 2017 stond er een nieuw bestuur op – bestaande uit Jeffrey de Grijs, Inez Pleizier, Jeroen Taalman en natuurlijk Bart. Esmeralda Petrus kwam er later bij – die het geheel in een nieuw leven blies. Onder dit bestuur werd de vierde editie van het Fotofestival een groot succes en daar wilde het bestuur op voortborduren. “We hebben ons ontwikkeld als platform, voor alles op het gebied van fotografie in Apeldoorn.” Bestuurswerk is teamwerk, vertelt Bart. “Je zit met gelijkgestemden, die allemaal op hun eigen manier met fotografie bezig zijn. Vanuit verschillende achtergronden wordt alles op de bestuurstafel gelegd en samen proberen we iets moois te creëren. Daarom kunnen we ook niet een iemand uit het bestuur aanwijzen voor deze actie; we doen het samen.”

Jubileumeditie

In 2020 zou de vijfde jubileumeditie van het Fotofestival plaatsvinden. Wegens de pandemie werd dit verschoven. Echter bleek het thema ‘In de beperking toont zich de meester’, dat begin van het jaar werd bedacht, actueler te zijn dan gedacht. “Hoe ga je om met de beperkingen en onzekerheden die er zijn? Daar heb je elkaar voor nodig. Ieder vanuit zijn of haar eigen achtergrond, kennis en creativiteit. ‘Wij besturen op zicht’ is voor fotografen geen onbekend gegeven. Met elkaar werken aan een doel, daar doe je het als bestuurder voor.”

Online museum en podcasts

Zoals bekend werd het tweejaarlijkse festival opgeschoven. Begin dit jaar vond het eerste deel van het Fotofestival plaats met exposities in onder andere CODA, ACEC en de Grote Kerk. “Apeldoorn heeft weinig plek om te exposeren en jammer genoeg ook geen fotomuseum. Daarom moeten wij samenwerken, verbinden en iets toevoegen aan wat er al is.” De omstandigheden boden ook nieuwe mogelijkheden. “We zijn een online museum gestart. Als onderdeel hiervan maken we ook podcasts, zodat mensen meer te weten kunnen komen over de fotografen en hun werk. Het is nog de vraag of we in oktober weer fysieke exposities kunnen houden. Online gaat het in ieder geval door.”

Op dit moment is de expositie van fotograaf Sven Scholten ‘Mooi Volk’ te zien bij Het Leesten. Bij de foto’s kan men een QR-code scannen en krijgt zij meer informatie en toelichting op de foto en fotograaf. “Zonder corona hadden we dit niet gehad.”

Vrijwilligers

Wie vrijwilligerswerk bij Apeldoorn Photo wil doen kan zich hiervoor aanmelden. “We werken ook met werkgroepen. Wat voor kwaliteiten je ook hebt, wij kijken hoe we het kunnen inpassen. Ook nieuwe initiatieven moedigen we aan. Een smeltkroes van ideeën leidt tot nieuwe acties. We zijn niet voor niets een platform. We organiseren zelf een aantal activiteiten en helpen fotografen verder.” Kijk voor meer informatie op www.apeldoorn.photo.

 Doe mee met deze fotocampagne!

Wordt het tijd dat jouw bijzondere bestuurder ook eens in het zonnetje wordt gezet? Doe dan mee met deze actie! Zoek of maak een kenmerkende foto van jouw bestuurder. Beschrijf in 1 of 2 zinnen wat deze persoon bijzonder maakt en stuur dit naar info@bestuurdersacademieapeldoorn.nl (o.v.v. bijzondere bestuurders). Misschien verschijnt jouw bestuurder binnenkort wel in Nieuwsblad Stedendriehoek. Bekijk alle inzendingen en doe inspiratie op via www.apeldoornpaktaan.nl/bestuurdersacademie-mijn-bijzondere-bestuurder