Stedendriehoek

Met nieuwe automatten rijd je veilig en stijlvol

Wanneer het om het interieur van de auto gaat, zijn automatten vaak een ondergeschoven kindje geweest. En dat terwijl juist deze matten toonaangevend kunnen zijn als het neerkomt op stijl. Niets oogt zo strak en afgewerkt als een auto met op maat gemaakte, passende automatten. Je kent ze ongetwijfeld in hun simpelere zwarte uitvoering, maar de mogelijkheden op het gebied van design en kleur zijn groter dan je denkt. Het is bijvoorbeeld mogelijk automatten in dezelfde kleur als de bekleding van de auto te kopen, maar ook opvallende kleuren zoals blauw of rood zijn in trek. Op die manier kunnen automatten het interieur van je auto echt afmaken.

Het belang van automatten
Misschien zou je het niet snel zeggen, maar luxe automatten zijn een belangrijk onderdeel van de binnenkant van je auto. Ze beschermen de bekleding die daaronder zit. Vooral aan de bestuurderskant is dat belangrijk, omdat de bekleding daar veel met je hiel te maken krijgt. Telkens wanneer je je voet laat rusten of het pedaal indrukt maakt de hak van je schoen een schurende beweging over de automat. Dit zorgt voor slijtage. Wanneer dit met de bekleding van je auto zou gebeuren, schuur je hier voor je het weet een gat in. De automat voorkomt dat. Een automat zal op den duur ook slijten, maar gelukkig is die makkelijk te vervangen. Dat geldt niet voor de bekleding op de vloer van je auto.

Veilig de weg op
Daarnaast is het regelmatig vervangen van je automatten belangrijk voor de veiligheid. Een automat is veilig wanneer hij goed met de bevestigingspunten is vastgemaakt en niet kan verschuiven. Oude automatten willen nog wel eens losraken en liggen daardoor niet meer stabiel onder je voet. Bij een verkeerde beweging kan het voorkomen dat ze tussen de pedalen terecht komen. Ook kan er door slijtage op den duur een gat in de automat ontstaan waar je hak in kan blijven hangen. Dat kan gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken. Neem dus eens een kijkje bij je automatten en controleer ze regelmatig op sporen van slijtage.

Automatten reinigen
Je wilt je nieuwe automatten desondanks natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Dat doe je bijvoorbeeld door je automatten regelmatig schoon te maken. Automatten schoonmaken kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door met een stofzuiger het grove vuil eruit te verwijderen. Dat kan met je eigen stofzuiger, maar je kunt er ook de krachtige stofzuiger van een wasserette voor gebruiken. Als je de automatten grondiger schoon wilt maken kun je ze uit je auto verwijderen en reinigen met water of een milde allesreiniger. Dat is prettig wanneer er via je schoenen viezigheid op is gekomen. Gebruik altijd milde schoonmaakmiddelen die de mat niet beschadigen.