Stedendriehoek

Met naald en inkt naar de titel

APELDOORN – ‘I Dont Like Mondays’ zong de Ierse band The Boomtown Rats bijna veertig jaar geleden. Welnu

op foto: linksboven) kan de maandag juist niet meer stuk. Hij is vanaf maandag 15 januari 22.00 uur op televisie te bewonderen in het programma Ink Master: Meesters van de Lage Landen. Deze wedstrijd tussen tien tattoo artists uit Nederland en België is te zien op de tv-zender Spike. Op dezelfde dag opent hij zijn eigen tattoo- en piercingstudio Black Sword Tattoo Parlour. Ook in het nieuwe seizoen van Ink Master zijn presentator Marco Roelofs en juryleden Morrison Schiffmacher en Errol Buwalda weer van de partij. Zij gaan op zoek naar de Ink Master 2018. Wie nieuwsgierig is naar de tatoeageprestaties van Luhukay kan dus de komende weken elke maandag met plezier inschakelen op Spike.

‘‘Inspiratie vind ik op straat’

Luhukay groeide op in Vaassen en maakte door oudere buurjongens kennis met de graffitiwereld. De tatoeages die zijn vader bij zichzelf had aangebracht, fascineerden hem eveneens mateloos. “Toen ben ik ook gaan experimenteren met Oost-Indische inkt en een naald. Het aanbrengen van iets kunstzinnigs fascineerde me. Ik oefende op mezelf, op neven en op buurjongens. Op mijn 16e kreeg ik een tattoo-kit in handen en begon ik daarmee te oefenen.”

De afgelopen vijf jaar werkte hij professioneel als freelancer bij Knuckledusters and Pony’s aan de Deventerstraat. Nu gaat hij dan eindelijk de door hem zo gewenste eigen shop openen in Apeldoorn, eveneens op maandag 15 januari, aan Hofstraat 12. De tattoo- en piercingstudio krijgt de welluidende naam Black Sword Tattoo Parlour. JoyDamon Damon gaat met hem mee als fulltime tatoeëerder en ook Yara D Busropan is aanwezig voor de piercings en het management.

Inspiratie vindt Matthew buiten, op straat. “Daar gebeurt alles. Ik haal inspiratie uit streetart, uit het lijnwerk en kleurgebruik van mooi beschilderde gebouwen. Uit ornamenten van Paleis het Loo en uit de emoties op de gezichten van mensen.” Matthews stijl is altijd herkenbaar in zijn werk. “De woorden realisme, kleurgebruik, grafisch en geometrisch beschrijven mijn stijl het beste.” Je kunt zijn graffiti-achtergrond er vanaf lezen. “Het kenmerkt zich door strak lijnwerk. Ik gebruik harde outlines en contrastkleuren. Dat is ook een kenmerk van graffiti.” Tijdens de Ink & Cutz-conventie in Groningen won hij vorig jaar twee prestigieuze prijzen. “Het is een eer als andere artiesten je werk erkennen met een prijs. Daardoor komt er wel een extra emotionele waarde aan die stukken te hangen.”

Komende maandag wordt dus een belangrijke dag voor Matthew: op televisie en de opening van zijn eigen shop. “Twee hoogtepunten, ja. Ik hoop dat de mensen massaal gaan inschakelen op de zender Spike en – uiteraard – gauw eens een kijkje komen nemen in mijn studio aan Hofstraat.” Voor meer informatie, telefoon 06-16624973 en website blackswordtattooparlour.com. Volg de tattoo- en piercingstudio ook op facebook.