Stedendriehoek

Met deze verbeteringen stoom je je kantoor klaar voor het komende jaar

Straks is het zover: we mogen weer (deels) terug naar kantoor. Na meer dan een jaar zoveel mogelijk thuiswerken is dat een moment waar veel werknemers naar uitkijken. Toch brengt het ook uitdagingen met zich mee. Want kunnen we nog wel geconcentreerd aan de slag op een groot kantoor, terwijl we het thuiswerken nu zo gewend zijn? En voldoet het oude kantoor nog wel aan de wensen van werkend Nederland? Dit is de uitgelezen tijd om de functie van het kantoor eens goed onder de loep te nemen en verbeteringen door te voeren. In dit artikel geven we alvast een voorzetje en inspireren we je met mogelijke verbeteringen die van je kantoor of werkplek een inspirerende en gezonde omgeving maken.

Maak je kantoor veilig
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die sinds kort weer terug naar kantoor mogen zich minder veilig voelen op de werkvloer. Niet overal is het mogelijk anderhalve meter afstand te houden, en contact met collega’s brengt in deze tijd ook risico’s met zich mee. Zorg er dus voor dat je het kantoor op zo’n manier inricht dat de kans op infectie zo klein mogelijk is. Dit kun je doen door de ingang en uitgang van het kantoor van elkaar te scheiden en looprichtingen aan te geven, zodat mensen elkaar niet onnodig tegen het lijf lopen. Ook kun je objecten die vaak worden aangeraakt, zoals deurklinken, bureaus en WC’s, regelmatig schoon (laten) maken.

Moedig beweging aan
Het is belangrijk medewerkers de mogelijkheid te geven om tijdens het werk te bewegen en een goede houding aan te nemen. Dit kan door bijvoorbeeld zit-sta-bureaus te plaatsen. Aan die bureaus wisselen medewerkers zittend en staand werken af. Zittend werken brengt veel risico’s met zich mee, zoals een slechtere bloedsomloop en kans op nek- en rugklachten. Moedig werknemers aan om tussen de middag een ommetje te lopen en regelmatig van hun plek te komen.

Ergonomische meubelen
Ook andere meubelen kunnen helpen om een goede werkhouding aan te nemen. Denk aan ergonomsiche kantoormeubelen, zoals bijvoorbeeld verstelbare bureaustoelen. Werk je veel achter een computer, dan kun je moeilijk voorkomen dat je op een dag lang achter elkaar zit. Een goede, ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat veel voorkomende klachten worden vermeden. Zo’n stoel is volledig aan te passen aan het lichaam van de gebruiker en biedt de ondersteuning die je tijdens het zitten nodig hebt. Dat zorgt ervoor dat je werknemers in de juiste houding werken en niet snel last zullen krijgen van lichamelijke klachten.

Een projectinrichter
Wil je je kantoor echt goed uitrusten voor de toekomst, dan kan het zinnig zijn contact op te nemen met een projectinrichter. Zo’n bedrijf heeft jarenlange ervaring in het inrichten van werk- en kantoorruimtes. Het kan je helpen om de wensen en belangen van je werknemers in kaart te brengen en een werkruimte te creëren die daar perfect bij aansluit. Op alles wordt gelet, van de meubelen tot een goede akoestiek en de sfeer. Zo is het mogelijk om een inspirerend kantoor vorm te geven.