Stedendriehoek

Met de auto op vakantie geweest? Zo maak je hem klaar voor de herfst

Veel Nederlanders gingen dit jaar met de auto op vakantie. Ben je met je wagen op pad geweest deze zomer, dan is de kans groot dat je flinke afstanden hebt afgelegd. Misschien ben je wel naar een mooie plek in Italië gereden, of naar een vakantiehuis in Frankrijk. In dat geval doe je er goed aan je auto eens goed na te kijken en hem klaar te maken voor de herfst.

Geef het interieur een grote beurt
Ben je net terug van vakantie met de auto, dan is de binnenkant van je wagen waarschijnlijk aan een opknapbeurt toe. Vooral wanneer je met kinderen op pad bent geweest, kan het zijn dat de achterbank het zwaar te verduren heeft gehad. Tijd om alle prulletjes van de vloer te halen en de bekleding eens goed schoon te maken. Je kunt nieuwe automatjes kopen en een interieurspray gebruiken om de binnenkant van je auto weer helemaal als nieuw te laten voelen.

Nieuwe automatten op maat
Misschien sta je er niet zo vaak bij stil, maar de vloermatten in je auto zijn van groot belang. Ze zorgen er namelijk voor dat de bekleding op de vloer van je wagen wordt beschermd. Komt daar een beschadiging in, dan is dat lastig te repareren. Automatten kun je daarentegen gemakkelijk vervangen. Na een lange rit kun je je automatten schoonmaken door ze uit de auto te halen, en kun je ze meteen controleren op slijtage. Wil je een nieuwe set aanschaffen, dan kun je dat het beste bij een specialist doen. Zo kun je je automatten op maat laten maken. Op die manier weet je zeker dat de matten precies bij jouw merk en model auto passen.

Onderhoud
Het is goed om na een lange rit je auto even na te laten kijken. Denk bijvoorbeeld aan de remmen en de banden. Je kunt zelf je banden controleren op slijtage en bandenspanning. Ook kun je overwegen je gewone banden in te wisselen voor winterbanden. Daarmee ben je na de zomer goed voorbereid op de koudere maanden. Wil je je auto volledig laten controleren? Ga dan langs de garage voor een kleine of grote beurt.

Je airco laten onderhouden
Ben je op vakantie geweest naar een warm land, dan heeft de airco in je auto overuren gedraaid. Breng je je auto naar de garage voor een onderhoudsbeurt, laat dan ook de airco goed nakijken. Misschien moet de koelvloeistof aangevuld worden, of zijn de filters aan vervanging toe. Dat laatste merk je als het in de auto muf begint te ruiken wanneer je de airconditioning aanzet. Wanneer je filter oud is, werkt het minder goed en blijven bacteriën en schimmels in de luchtkanalen hangen. Die komen via de airco in de lucht terecht, en dat is ongezond. Daarom is het een goed idee om na langdurig gebruik de airco speciale aandacht te geven.