Stedendriehoek

‘Mensen in een rolstoel vooral leuke dag bezorgen’

APELDOORN – Zondag 4 februari staat de Midwinter Marathon weer op de kalender. De belangstelling voor het hardloopevenement is als vanouds groot. Bijzonder aan de Apeldoornse marathon is dat ook mensen in een rolstoel eraan kunnen deelnemen, via het onderdeel Rolling Racer.

De inspiratie hiervoor deed de Apeldoornse atletiekvereniging AV’34 op tijdens de halve marathon in Disneyland Parijs, twee jaar geleden. Tijdens die loop deden teams met rolstoelen mee, met daarin kinderen met een verstandelijke beperking. Die werden voortgeduwd door hardlopers van een vereniging. Dat moest ook in Apeldoorn mogelijk zijn tijdens de Midwinter Marathon, zo meenden de atleten van AV’34. Zo gezegd zo gedaan en over anderhalve week beleeft het evenement zijn primeur tijdens de Acht van Apeldoorn.

Er zijn die dag zes rolstoelen beschikbaar, allemaal geadopteerd door een bedrijf dat de sponsoring van deze stoel verzorgt. Het Apeldoornse bedrijf PinkRoccade Healthcare Hosting Services is, in de persoon van projectmanager Wim de Haan, een van de organisatoren van Rolling Racer op zondag 4 februari. Hij legt graag uit waarom zijn bedrijf met zoveel enthousiasme deze sportieve uitdaging aan gaat: “Ons bedrijf helpt meer dan vijfhonderd Nederlandse zorgorganisaties met de juiste ICT-vernieuwingen en we zijn dé samenwerkingspartner voor verbetering van zorg. We werken bijvoorbeeld nauw samen met zorggroep ’s Heeren Loo, waar een aantal deelnemers woonachtig zijn. Met plezier hebben wij een rolstoel geadopteerd en een team van zes personen samengesteld. De ploeg is ook enorm actief in de directe omgeving van ’s Heeren Loo, want we willen natuurlijk goed beslagen ten ijs komen.”

Wim de Haan, zelf al zo’n negen jaar als hardloper verbonden aan atletiekvereniging AV’34, vertelt hoe het evenement Rolling Racer precies in z’n werk gaat: “Met twee lopers tegelijk duw je de rolstoel. Twee teamleden lopen er voor, twee er achter, als een soort escorte. De intentie is namelijk om de rolstoel ‘uit de wind’ te houden binnen het deelnemersveld van de Midwinter Marathon. We trainen momenteel al drie keer in de week met diverse deelnemende teams. Ons team van PinkRoccade Healthcare Hosting Services streeft ernaar de afstand in ongeveer één uur te volbrengen. Want het parcours is nog best pittig, met een klimmetje bij de Apenheul en daarna weer de afdaling, waarbij je de rolstoel toch stevig in bedwang moet zien te houden. Maar de eindtijd is niet belangrijk; onze doelstelling is vooral om mensen in een rolstoel een leuke dag te bezorgen. Overigens heeft het team van AV’34 een paar heel snelle lopers; ik verwacht dat zij in een tijd van veertig minuten kunnen finishen.”

Kijk voor alle informatie over dit initiatief op www.rollingracer.nl