Stedendriehoek

Meer samenwerking voor warmtenet

De samenwerking voor het warmtenet in Kerschoten krijgt steeds meer vorm. Eerder al ondertekenden alle betrokken partijen een samenwerkingsovereenkomst voor hun inzet voor een open warmtenet in Kerschoten. Nu starten de gesprekken met de drie kandidaten voor de levering van duurzame warmte. In 2022 volgt de definitieve keuze.

Woningcorporaties De Goede Woning, De Woonmensen en Ons Huis, de gemeente, waterschap Vallei en Veluwe, de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap en Firan zijn de partners in warmtenet Kerschoten. Wethouder Detlev Cziesso: “Uitgangspunt voor het warmtenet is dat het niet alleen technisch betrouwbaar, maar ook financieel haalbaar is voor iedereen. Daarom kijken we samen met de Warmtewerkgroep van de wijk en de projectpartners naar de warmteleverancier die hier de beste rol in kan vervullen. De geselecteerde partijen zijn enthousiast en dat is een goed teken.” De kandidaat-warmteleveranciers zijn Ennatuurlijk, InWarmte en Wij Maken Energie (Linthorst).

Selectie warmteleverancier
In de beoordelingscommissie voor de warmteleverancier zitten de woningcorporaties, een lid van Warmtewerkgroep Kerschoten, gemeente Apeldoorn, bureau Infinitus, de KEN-regisseur (Kerschoten Energie Neutraal) en waterschap Vallei en Veluwe. Als het selectieproces in juli 2022 klaar is, zijn alle partijen aan boord om het warmtenet technisch te kunnen realiseren.

Momenteel zijn in het nieuws veel berichten over de stijgende energieprijzen en het bedrag dat inwoners betalen voor het gebruik van aardgas. Met een betaalbaar aanbod, advies en ondersteuning, hopen de deelnemende partijen dat het vertrouwen in en de animo voor het warmtenet groeit. Zodat inwoners van Kerschoten daarmee onafhankelijker kunnen zijn van wisselende gasprijzen.

Wijk van de Toekomst
Onderzoek laat zien dat Kerschoten en Kerschoten-West verwarmd kunnen worden met restwarmte uit het rioolwater. Een lokaal en open warmtenet kan in die wijken een betaalbaar en duurzaam alternatief voor aardgas bieden. Dit warmtenet levert 80 procent CO2-besparing op in 2030 ten opzichte van verwarming met gasgestookte cv-ketels en 100 procent in 2040. Met de kennis en ervaring in Kerschoten wil de gemeente heel Apeldoorn duurzaam verwarmen in 2050. Een warmtenet is hiervoor een van de mogelijke oplossingen.