Stedendriehoek

‘Meer dan brand blussen of hulp bij ongeval’

door Ingmar Engel

De brandweer in Ugchelen is op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het korps te versterken. Op donderdag 4 maart vindt om 19.30 uur een online voorlichtingsavond plaats, waar op een interactieve manier wordt uitgelegd hoe het er bij de brandweer in Ugchelen aan toe gaat. Er is natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen. Het korps bestaat volledig uit vrijwilligers die samen altijd klaar staan om hulp te bieden aan mens en dier.

De kazerne in Ugchelen kent een lange geschiedenis en bestaat al sinds het einde van de negentiende eeuw. Ondanks dat er met de huidige groep vrijwilligers geen tekort is aan menskracht, zijn extra mannen of vrouwen hard nodig om het korps te versterken. “Het brandweerkorps bestaat momenteel uit 16 vrijwillige brandweerlieden, maar wij streven naar een groep van minimaal 20 mensen”, vertelt Wesley van Straaten, vrijwilliger en bevelvoerder van de kazerne in Ugchelen. “Het werk bij de brandweer is meer dan alleen een brand blussen of hulp verlenen bij een ongeval. Je levert ook een maatschappelijke bijdrage door bijvoorbeeld te assisteren bij veel verschillende activiteiten in de omgeving.”

De brandweer is op zoek naar vrijwilligers tussen de 18 en 45 jaar, uit de omgeving Ugchelen. Maar ook mensen die overdag werkzaam zijn in Ugchelen kunnen zich melden bij de brandweer, ook al omdat de brandweer vaak overdag uitrukt. Het korps zoekt niet alleen brandweermannen maar juist ook naar -vrouwen. “Als je bent aangemeld, zal er vooraf een fysieke aanstellingskeuring plaatsvinden om de lichamelijke gesteldheid te testen. Dit betekent uiteraard niet dat je een afgetraind atleet moet zijn. Hierna begin je met een opleiding en word je geschoold tot brandweerman. Tijdens de opleiding krijg je veel praktijklessen, maar ook theoretisch onderwijs. Zodra je de opleiding hebt afgerond kun je direct beginnen bij de brandweerkazerne. Na een tijd zal je zien hoe breed de werkzaamheden bij het korps zijn; buiten het blussen van een brand wordt er regelmatig geassisteerd bij de ambulance, moet de veiligheid bewaard worden bij gaslekkages, maar help je ook de nodige dieren uit een benarde situatie”, vertelt Van Straaten.

Wesley merkt dat er een vertekend beeld bestaat van de brandweer. “Veel mensen denken dat je bij een uitruk meteen een hele dag van huis of werk bent, maar dat is een verkeerde gedachte. Meestal zijn we binnen een uur al weer terug op de kazerne, en kun je de (werk)dag gewoon vervolgen.” Het vertekende beeld zorgt ervoor dat veel mensen zich niet aanmelden, maar ook dat het voor werkgevers een struikelblok vormt. “Het biedt in onze ogen juist ook mogelijkheden voor moeders of vaders met kinderen die naar school gaan, want je bent vaak al weer thuis voor je het weet.”

De kazerne in Ugchelen is overigens niet de enige locatie die op zoek is naar extra handen, want ook omliggende kazernes kunnen die gebruiken. “Op meerdere kazernes in de omgeving van Apeldoorn zijn extra vrijwilligers altijd welkom. Mocht je wonen of werken in Ugchelen, Hoog Soeren, Uddel of Beekbergen is het altijd mogelijk om je aan te melden bij de plaatselijke brandweer. Aanmelden voor de informatieavond kan via de site brandweerugchelen.nl of via de e-mail werving@brandweerugchelen.nl. Verhinderd? Geen probleem, de brandweer is ook op andere momenten beschikbaar voor tekst en uitleg.”