Stedendriehoek

Martelaren van onze tijd

APELDOORN – In de Hof naar Goed Gaan, de bezinningstuin van de Onze Lieve Vrouwekerk, is nu een expositie te zien over martelaren van deze tijd. In de afgelopen eeuw zijn talloze vrouwen en mannen in alle delen van de wereld vermoord omdat ze vanuit hun christelijke geloof opkwamen voor de armen en opriepen tot vrede en gerechtigheid.

Door de eeuwen heen zijn talloze mannen en vrouwen vermoord omdat ze zich inzetten voor een wereld van vrede en gerechtigheid. Velen van deze mensen waren geïnspireerd door het christelijk geloof. Velen zijn anoniem gestorven. Ook in onze tijd leefden talloze vrouwen en mannen die niet anders konden dan het benoemen van onrecht en het prediken van vrede. Ze waren de armen tot steun. Ze betaalden daarvoor de hoogste prijs.

In de Hof naar Goed Gaan worden dertien van deze martelaren herdacht. Ze staan symbool voor al die andere martelaren die zijn vermoord. Enkele voorbeelden zijn Titus Brandsma die in verzet kwam tegen de Nazi’s, Pater Frans van der Lugt die in Syrië tijdens de burgeroorlog werd vermoord en Floribert Bwana Chui, een Congolese douane-ambtenaar die werd vermoord omdat hij zich niet liet omkopen. “Op deze plek eren we deze martelaren door enkelen met naam te noemen en hun verhaal te vertellen. Ze staan symbool voor alle martelaren uit de tijd die achter ons ligt”, zegt Ronald Dashorst. “Laat u niet ontmoedigen maar inspireren door de woorden van de Chileense priester André Jarlan. Hij kwam in 1984 tijdens het lezen van de Bijbel door een politiekogel om het leven. Hij zei: ‘Degenen die doen leven, zijn degenen die hun leven offeren, niet degenen die het anderen ontnemen’.”

Op woensdag 20 maart vindt om 20.00 uur in de Onze Lieve Vrouwekerk een oecumenische herdenkingswake plaats, waarin alle martelaren herdacht worden die hun leven hebben gegeven. Vertegenwoordigers van belangrijke christelijke kerken zijn hierbij aanwezig. Deze herdenkingswake wordt georganiseerd door de Apeldoornse gemeenschap van Sant’Egidio. Deze gemeenschap verzorgt onder andere wekelijks een gratis maaltijd voor daklozen, ondersteunt zwerfjongeren en verstrekt gratis kleding aan wie dit nodig hebben in de Kledingbank.

De Hof naar Goed Gaan is op de zaterdagen geopend  van 13.00 tot 16.00 uur, na de wekelijkse viering op zondag vanaf 12.00 uur en op woensdag 20 maart vanaf 16.30 uur. De ingang van Hof naar Goed Gaan, tuin naast de kerk, is aan Hoofdstraat 18.