Stedendriehoek

Markt waar je bij moet zijn!

Op zaterdag 6 juli houdt bijenhoudersvereniging De Vierkante Korf Uddel & Omstreken weer haar jaarlijkse bijen- en honing­markt. Dit jaar voor de 41ste keer. Het evenement vindt plaats bij dorpshuis Het Blanke Schot aan de Garderense­weg 33 in Uddel. De toegang tot het evenement, dat duurt van 08.00 tot 15.00 uur, is gratis. Voor parkeren is er ruimschoots gratis gelegen­heid in de directe nabijheid van de markt.

De bijenmarkt begint om 9.00 uur met de keuring van door imkers aangeleverde bijenvolken. Het is ook mogelijk bijenvolken te kopen; aanleveren van de te keuren en of te verkopen volken is mogelijk op vrijdagavond en op zaterdagochtend tussen 06.00 en 09.00 uur. De prijsuitreiking van de gekeurde volken zal omstreeks 11.00 uur plaatsvinden.

Op de bijenmarkt worden de bezoekers geïnformeerd over de leefwijze van een bijenvolk, met behulp van een demonstratiekast, en over het belang van bijen voor de natuurlijke omgeving, met name voor de noodzakelijke bestuiving van gewassen, waarmee ook een groot economisch belang gediend wordt. Deze voorlichting is van groot belang aangezien de bijenstand onder druk staat door de jaarlijkse bijensterfte. Op de bijenmarkt worden ook bijenproducten, waaronder diverse soorten honing, aangeboden en er wordt informatie gegeven over cursussen bijenhouden, die jaarlijks door De Vierkant Korf georganiseerd worden.

De markt bestaat uit circa zestig marktkramen, die verhuurd worden aan regionale ondernemers die hun waar aan de man brengen. De kraamhouders worden geselecteerd op natuurvriendelijke en duurzame producten. Een deel van de marktkramen wordt ter beschikking gesteld aan beoefenaars van ‘oude beroepen’, hetgeen bijdraagt aan het levend houden van kennis van het traditionele handwerk. Daarnaast wordt vooral voor de jeugdige bezoekers een aantal attracties op de markt geplaatst,  waaronder een stormbaan. Ook de inwendige mens komt aan zijn trekken bij de viskraam en de versnaperingen die op de markt en in het dorpshuis te koop zijn.

Voor meer informatie: www.facebook.com/Bijenhouders-vereniging-De-Vierkante-Korf-Uddel-eo en de website www.devierkantekorf.nl