Stedendriehoek

MAKE-DOWN

‘Eeuwig zonde,’ ze schudt haar hoofd, ‘zo zwart. Dat is toch nergens voor nodig?’ Ze is begin 60 en draagt alleen mascara op haar bovenste wimpers en een lipstick met vast iets van een naam als Cherry Romantic.
We zitten in een voor mij te hip restaurant, het bestek is koperkleurig.
‘Je hebt zulke mooie bruine ogen, maar die vallen helemaal weg door die oogschaduw,’ en ze cirkelt met haar wijsvinger rondjes om haar ogen. Voor het geval ik niet wist waar mijn ogen en oogschaduw zich bevinden. Ik drink Spa Rood met een citroentje. Dat is mijn ongemakkelijkheidsdrankje.
‘Nou ja…’ begin ik glimlachend, ‘iedereen moet toch zelf weten wat hij of zij doet? Bij veel make-up wordt er gezegd dat iemand moet minderen. Maar als iemand géén poedertje draagt, sommeren we niet dat hij of zij eens wat op moet smeren.’
Ze kijkt me aan.
‘Daar gaat het niet om. Het gaat nu om jou. Ik zie dit en dit is zonde.’
We praten nog wat en ik reken af. Ze groet me en loopt naar haar auto. Eigenlijk moet ik dezelfde kant op, maar deze panda kiest een andere route. Tijdens het straatslenteren denk ik aan vroeger. Ik verheugde me als kind enorm op carnaval. Terwijl ik boven de rivieren geboren ben. Ik kon niet wachten om met de schmink en nepwimpers aan de slag te gaan. Vrienden en vriendinnen stelden zich op in rijtjes van twee om door mij opgemaakt te worden. Ooit kuste ik met de mooiste jongen van de feestavond. Hij was als Jack Sparrow. Grote kerel, zwart omrande ogen. Ik was vast iets als lieveheersbeest of Minnie Mouse. Jack kon het wel bekoren.
Na de carnaval borg ik peuken, pak en pret op en keek met weemoed terug op het weekend. Maar als ik het zo leuk vond om bezig te zijn met het verven van toeten, waarom deed ik dat dan niet gewoon vaker? Dat idee kwam rond mijn achttiende en sindsdien is het bijna elke dag feest. Het gaat er niet om dat ik mijn natuurlijke guitsnuit niet wil laten zien. Ik vind make-up iets magisch en heb besloten dat die nepwimpers ook de rest van het jaar mogen wapperen in de wind. Het leven is een kleurcarnaval!