Stedendriehoek

Maak kennis met dé woontrend van 2021: mangohout

Elk jaar zijn er weer nieuwe interieurstijlen hot and happening. Wie deze stijlen braaf volgt, heeft er de handen vol aan om het interieur van de woning telkens weer te veranderen. Een andere kleur op de muur. Andere meubels. Een minimalistische, industriële of juist een warme landelijke uitstraling.

Toch blijft één onderdeel doorgaans stevig geworteld binnen al deze variatie: hout kan eigenlijk altijd. Daarom zetten we graag een zomerse houtsoort in het zonnetje die momenteel in opkomst is: mangohout.

Even voorstellen, de voordelen van mangohout
Om bij een belangrijk aspect van meubels te beginnen: net als bij de meeste houtsoorten is mangohout onderhoud bijzonder eenvoudig. Zeker wanneer het hout is behandeld tegen vuil en vocht heb je er vrijwel geen omkijken naar. Daar komt nog bij dat mangohout een hardhoutsoort is, waardoor het tegen een stootje kan. Van meubels van deze houtsoort kun je dus jarenlang genieten.

Dat genieten doe je dankzij het tropische en kleurrijke karakter van dit hout, dat doet denken aan de schil van de mangovrucht. Het geeft het hout een warme en sfeervolle uitstraling. Bovendien is in het hout vaak een natuurlijk patroon te zien, waardoor geen twee meubels van mangohout ooit helemaal gelijk zijn. Je haalt dus echt een uniek meubelstuk in huis.

Of je nu kiest voor een grote dressoirkast of juist een wat subtielere mangohouten salontafel: je haalt met recht een blikvanger in huis. Bovendien heb je met een meubelstuk van mangohout ook een mooi verhaal.

Meubels met een mooie achtergrond
Mangohout is namelijk ook een duurzame keuze. Want hoewel hout een natuurlijk product is, betekent dat niet dat een houten meubel beter is voor onze planeet dan een exemplaar van kunststoffen. Het gaat erom waar het hout vandaan komt dat voor die meubels is gebruikt. Gelukkig hechten steeds meer mensen waarde aan deze herkomst van het hout dat voor hun meubels is gebruikt.

En dat zit nu juist wel goed bij mangohout. Dit hout is namelijk niet afkomstig van bossen die plaats hebben moeten maken om jouw nieuwe salontafel te maken. Mangohout wordt gewonnen uit bomen die toch al gekapt zouden worden.

Boeren in bijvoorbeeld India telen mango’s als hun belangrijkste inkomstenbron. Mangobomen hebben de eigenschap om snel te groeien en in de eerste jaren veel vruchten te geven. Die productiviteit loopt na die topjaren echter terug. Daardoor wordt vanzelf een punt bereikt dat het voor de boer gunstiger is om de boom te kappen en een nieuwe te planten, zodat de productiviteit weer omhoog gaat.

Van de gekapte bomen worden vervolgens – vaak door lokale producenten – mangohouten meubelen gemaakt. Iedereen blij dus: de bossen die geen bomen in hoeven te leveren, de mangoboer die weer volop kan oogsten. En jij, nu je met een goed geweten je interieur kunt verrijken met een mooie blikvanger van mangohout.

Wil je ook mangohout in je interieur? Kom dan de meubelen in het echt bewonderen. Je bent van harte welkom op afspraak in onze showroom in Doetinchem. Ons adres is Korte Kapoeniestraat 102, 7001 CA Doetinchem.