Stedendriehoek

‘Luisteren en spelen gaan heel goed samen’

Stilzitten hoeft niet, wanneer Tom voorleest bij CODA. (Foto: Angela Stouten)

APELDOORN – Aapjes die zich verstoppen voor een tijger – je kunt ze op woensdagmiddag zomaar tegenkomen in CODA dok Zuid, 1e Wormenseweg 460. Er kan ook een brommende beer opduiken tussen de boeken. Of je ziet kinderen speuren naar een schat die ergens in de bibliotheek is verstopt. Voorlezen is bij CODA-medewerker Tom veel meer dan een verhaal vertellen uit een boek. Muisstil in een kring zitten is volgens hem nergens voor nodig. “Laat die kinderen hun gang gaan. Spelen en luisteren gaan heel goed samen.”

Schatzoeken

In CODA Junior in de Centrale Bibliotheek aan de Vosselmanstraat 299 is het BoekStart voorleesmoment al langer vaste prik. Op de woensdag- en vrijdagmorgen, met Tom (37) als voorlezer. Hij werkt ondertussen bijna zestien jaar bij CODA en is een bekend gezicht voor kinderen én ouders/begeleiders. Sinds kort is hij ook elke woensdagmiddag te vinden in CODA dok Zuid. Dat blijft niet onopgemerkt. “Laatst las ik er voor uit een boek over een schat. We hebben een kruk tot schat gebombardeerd en zijn samen op zoek gegaan.” Die interactie werkt heel goed, is zijn ervaring, omdat het voor beweging en aandacht tegelijk zorgt.

Geen druk

Een vast programma heeft hij niet. “Liefst pak ik lukraak een boek.” Al zijn er wel favorieten waar ook kinderen geen genoeg van krijgen, zoals We hebben er een geitje bij! van Marjet Huiberts, Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth en Mama kwijt van Chris Haughton. Een voorleesactiviteit buiten de deur biedt ‘een mooi moment in de dag’, aldus Tom, zelf vader van drie kinderen. “Voor kinderen juist leuk om ook eens door een ander te worden voorgelezen.” Het belangrijkste is dat er geen druk op ligt, weet hij. “Voorlezen moet geen verplicht nummer zijn.” Voor ouders en begeleiders biedt het bovendien sociale contacten. “Je ontmoet nieuwe mensen, andere ouders. Maar je kunt ook juist even je rustmoment pakken.”

Elke woensdag van 15.00 tot 15.30 uur is het voorlezen in CODA dok Zuid. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: www.coda-apeldoorn.nl