Stedendriehoek

Lopers kwijt en heel veel kilometers

APELDOORN – Het Stedendriehoek loopteam is hard aan het trainen voor de 8 kilometer tijdens de Midwinter Marathon op zondag 4 februari. Johann de Jong van Isokin is nauw betrokken bij de begeleiding van de lopers. Naast een training op de dinsdagavond trainen de lopers thuis de nodige loopminuten. Johann: “De trainingen gaan heel goed en eigenlijk hadden we daar ook het volste vertrouwen in. De trainingsminuten worden gedoseerd opgebouwd en we merken dat de groepsleden thuis ook trouw hun kilometers maken.”

Bij hardlopen horen, net als bij vrijwel elke andere sport, beginnerspijntjes. “Vooral als je nooit veel hebt gedaan aan sport kun je wat meer voelen. Dat mag.” Het hoort er bij volgens Johann. “Als je begint met trainen zet je je lichaam aan het werk. Misschien is je lijf die actie niet meer gewend. Als het dan inspanningen moet leveren, dan gebeurt er veel. Het lijf moet (weer) sterker worden. Na een training mag je gerust een pijntje voelen, zoals bijvoorbeeld je bovenbenen. Dat is juist goed. Dan is je lichaam aan het werk geweest. Wel is het belangrijk dat dit soort pijntjes na een dag weg zijn.”

 

Begeleiding van een loopteam betekent opletten wat er gebeurt met de lopers. “Wij zijn voorstander van bewegen, maar intensief bewegen mag niet ten koste gaan van je gezondheid. Daarom houden wij iedereen in de gaten. Als een van de lopers klachten heeft die hij of zij niet vertrouwt, dan komen ze een half uur eerder naar de training en dan kijk ik ernaar. Zo had Jolanda last van haar kniepezen. Door te tapen, eventueel de training aan te passen en alles goed in de gaten te houden gaat de training nu weer goed. Daarbij heeft zij duidelijk looptalent en dat helpt ook natuurlijk.”

 

Er is op dit moment een loper die niet meer mee traint. “Esther heeft al van kinds af aan een instabiele knie en heeft op dit moment een dikke knie. Dat zijn voor ons alarmsignalen. Je mag nooit zomaar met dit soort klachten door blijven lopen. Omdat de Midwinter Marathon te dichtbij komt, hebben wij besloten dat zij een alternatief trainingstraject gaat volgen en dan in het voorjaar aan een loop mee doet. Zo blijven wij iedereen begeleiden.”

 

“Waar blijven ze?!”

Natuurlijk gebeuren er ook grappige dingen tijdens een training. “Zo gebeurde het dat Robert en Sacha vorige week verdwaalden tijdens de training. Op het programma stond 30 minuten lopen. De een loopt natuurlijk wat sneller dan de ander tijdens een aaneengesloten aantal minuten lopen. Sacha en Robert liepen voorop. Zo voorop, dat zij bij terugkomst bij Isokin besloten nog even een klein stukje verder te lopen en dan weer te keren zodat ze dan de rest van de groep weer zouden ontmoeten. Dat liep net iets anders…

De rest van de lopers was inmiddels terug bij Isokin, maar waar waren Robert en Sacha? Vijf minuten, tien minuten… inmiddels was het vijftien minuten verder, maar nog geen lampjes of reflecterende kleding te zien. Er werd zelfs nog een rondje met de auto gereden in de hoop de twee enthousiastelingen te vinden. Die hadden inmiddels zeker de afstand van de Midwinter Marathon (8 kilometer) gelopen, want na een half uur kwamen ze er weer aan en was iedereen weer compleet! Tja en dan zie je toch de echte teamspirit; iedereen bleef wachten (of ging zoeken) naar onze verdwaalde lopers.”

 

Op zondag 4 februari vindt de Marathon Marathon plaats. Met diverse afstanden is hier voor iedereen een geschikte afstand te vinden. Voor meer informatie: www.midwintermarathon.nl

Isokin begeleidt het SD loopteam in de voorbereiding naar de 8 kilometer. Johann is sportfysiotherapeut, bewegingswetenschapper en praktijkhouder van Isokin. Hij houdt zich zowel tijdens zijn werk als in zijn vrije tijd bezig met hardlopen en atletiek. “Hardlopen is ideaal om fit worden, zelfvertrouwen en ontspanning te krijgen en om dat in een project als bij het Stedendriehoek Loopteam te zien ontstaan is inspirerend om te zien.”