Stedendriehoek

Limoncello – een heerlijk zomers drankje

APELDOORN – Afgelopen Hemelvaart was het aangenaam weer en uit menige tuin kwam een bekend aroma. Onder een warme lentezon ging Nederland massaal met de barbecue aan de slag. De weersverwachtingen voor de komende dagen maken duidelijk dat de zomer eraan komt.

Harold van der Werff en Erik de Leest van de Cognactheek aan de Koninginnelaan 42 zien onder invloed van het lenteweer een kleine verschuiving in de verkoop van dranken. “Vanaf Hemelvaart loopt het storm bij limoncello”, zegt Erik. “Een goede limoncello heeft voor mij een mooie balans tussen zoet, zuur en fris. Ik drink limoncello het liefst puur, maar je kunt het ook heel goed mixen met prosecco en tonic.”

De gelijktijdige komst van twee nieuwe limoncello’s was toeval. Elke maand haalt Harold bij het bekende familiebedrijf Zuidam in Baarle-Nassau een nieuwe drank die dan extra onder de aandacht wordt gebracht. De ene keer is het een nieuwe whisky, dan weer cherry gin of rogge-genever. “Als eye-catcher krijgen we een royaal gevulde ballonfles mee, waardoor we elke geïnteresseerde klant een glaasje kunnen schenken. Vorige week heb ik hun nieuwe limoncello opgehaald. Dat leek ons goed passen bij het seizoen.” Gilbert van Zuidam omschrijft hun limoncello als een zuiver en natuurlijk distillaat van handgeschilde citroenen en bergamot, waaraan uiteraard geen geur-, kleur-, en smaakstoffen worden toegevoegd.

Grappig dat Sander de Jonge van Amante diezelfde week de Cognactheek binnenliep met een limoncello die hij samen met twee vrienden maakt. Zij vonden zelf dat alle limoncello’s min of meer hetzelfde zijn: recept van vader op zoon, dezelfde uitstraling en hetzelfde logo. Zij willen onderscheidend zijn met een extreem fruitige smaak naar het recept van de Italiaanse oma van een van hen, kleine batches, alles 100% handgemaakt en een bijzondere fles qua vorm en details op het etiket. Sander typeert hun drank als een chique limoncello waarmee zij een complete beleving willen creëren.

Erik vertelt dat zo het idee ontstond van een ‘limoncello-challenge’. “We laten beide limoncello’s proeven en op een krijtbord houden we bij welke het meest in de smaak valt. We houden van kleine ambachtelijke producenten. Zuidam is al rijkelijk vertegenwoordigd en voor Amante hebben we met plezier een plekje gemaakt. Het feit dat dit een Apeldoorns product is, maakt dat het ook interessant is voor toeristen en dagjesmensen. Benieuwd hoe ze smaken? In de Cognactheek staan beide top-limoncello’s koud!”

Voor meer informatie, telefoon 055-2070471, e-mail info@cognactheek.nl en website cognactheek.nl