Stedendriehoek

Lichtpuntje voor mensen met dementie

De zogenoemde Hoofdreiscoupé voor bewoners met dementie in verpleeghuizen staat vanaf woensdag 3 november in Juliana (locatie voor kleinschalig wonen) van KleinGeluk in Apeldoorn. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. Met de Hoofdreiscoupé wil men mensen met dementie een lichtpuntje bieden.

De Hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. In juni is de Hoofdreiscoupé begonnen in Haarlem. In juli stond de Hoofdreiscoupé in Rotterdam, in augustus in Goes, in september in Roosendaal, in oktober in Weert en nu in november in Apeldoorn. Daarna reist de coupé door naar Enschede (december), Assen (januari), Veendam (februari), Leeuwarden (maart), Lelystad (april) en Utrecht (mei). Daarmee zijn uiteindelijk alle provincies aangedaan. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken.

Omgaan met dementie

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service-collega’s van NS.

Dementie in Nederland

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.