Stedendriehoek

Licht op Herinnering

APELDOORN – Twee jaar geleden vierden we Licht op Herinnering nog online met de kreet ‘Nu op afstand om elkaar zo weer vast te kunnen houden’. Het heeft even geduurd, maar op woensdagavond 2 november is er weer een echte Licht op Herinnering op de begraafplaats aan de Soerenseweg. Iedereen is welkom van 19.00 tot 22.00 uur om een mooi verlichte route te lopen.

“Onderweg komt u allerlei plekken tegen waar u uitgenodigd wordt om op een creatieve manier uw overleden geliefden te gedenken en herinneringen op te halen. Onderweg komt u ook beeldende kunst tegen en zullen verschillende muzikanten bijdragen aan de sfeer”, aldus Tom Schoemaker.

Activiteit terug op Soerenseweg

Het is dus al drie jaar geleden dat de laatste echte Licht op Herinnering werd gehouden. In de tussentijd is veel veranderd. Bijna het hele bestuur is vernieuwd, waardoor er ruimte kwam voor allerlei nieuwe inzichten, plannen en uitvoeringen. Wat het meest op zal vallen is dat Licht op Herinnering terug is op de begraafplaats aan de Soerenseweg, in plaats van op begraafplaats Heidehof. Het lichtplan is volledig aangepast en er zijn nieuwe activiteiten bedacht. Schoemaker: “We hebben nu twee kunstenaars in het bestuur die weer allerlei nieuwe ideeën meebrengen en vooral ook erg ervaren zijn om laagdrempelige activiteiten te bedenken waar iedereen, van 4 tot 94 jaar, aan mee kan doen.”

Namen zingen
Sommige activiteiten komen terug, zoals het zeer geliefde zingen van de namen. “U schrijft een naam op en twee zeer geschoolde zangers/zangeressen zullen ter plekke, al improviserend, deze naam tweestemmig zingen. U kunt dwalen door het vlinderlaantje, u kunt een zandtekening maken waarbij het leven door de vingers stroomt, gedenkscrabble spelen, waarbij u herinneringen aan uw dierbare mag leggen. Er is gedachtenissoep, u kunt een bladzijde maken uit het levensboek, draadschrijven uit gedragen kleren, dolen in rouw en reuzebellen blazen. Het is gelukt om een nieuwe financiële structuur te vinden, waarbij we veel geld besparen door samen te werken met een andere organisatie; we hebben een fantastische (anonieme) sponsor gevonden waardoor de toegang in principe gratis kan blijven. Wel zullen we alle bezoekers om een vrijwillige bijdrage vragen. Dit alles was wel nodig omdat, vanwege corona, de organisatiekosten meer dan verdubbeld zijn.”

Wie wil helpen opbouwen (woensdagochtend) of aankleden (woensdagmiddag) of kan helpen opruimen (donderdagochtend), mag zich opgeven via e-mail aanmelden@lichtopherinnering.nl. “Als u komt, wilt u dan zo veel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer komen? Het aantal parkeerplaatsen is beperkt”, zegt Schoemaker. “Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.lichtopherinnering.nl of op onze Facebookpagina @LichtopHerinnering.”