Stedendriehoek

Licht op Herinnering op begraafplaats Soerenseweg

APELDOORN – Op woensdag 8 november, tussen 18.30 en 21.00 uur, is iedereen welkom bij Licht op Herinnering op de begraafplaats Soerenseweg. Licht op Herinnering is een creatieve rondwandeling over de begraafplaats, waarbij deelnemers onderweg een tiental activiteiten tegenkomen.

Bij al deze activiteiten wordt men uitgenodigd om op een creatieve manier de overleden geliefde te gedenken of stil te staan bij de dood. Er is sfeervolle verlichting, diverse muzikanten spelen langs de route, een Gregoriaans koor treedt op en men kan grafkaarsen kopen om deze bij het graf van de overleden geliefde te zetten.

Begin november is al eeuwenlang de periode om stil te staan bij de overledenen. Allerheiligen en Allerzielen werd en wordt op 1 en 2 november gevierd, met name in katholieke kringen. Halloween is van oorsprong ook een feest dat bedoeld is om stil te staan bij sterfelijkheid en om contact te maken met de overledenen. Licht op Herinnering is niet verbonden aan een bepaalde kerk of traditie, maar put wel rijkelijk uit de bron van allerlei tradities vanuit de hele wereld.

“Wij geloven dat juist creatieve werkvormen kunnen helpen bij het zoeken naar woorden of om herinneringen op te halen die soms al tijden diep weggestopt zaten. We zijn erg blij dat onze stadsdichter Peter-Jan de Wilde, speciaal voor deze editie, een nieuw gedicht heeft geschreven. Het gedicht zal worden uitgereikt aan elke bezoeker. Ook zal Peter-Jan zelf aanwezig zijn om zijn gedicht voor te dragen”, aldus de organisatie.

De toegang tot Licht op Herinnering is gratis. “Van 18.00 tot 18.30 uur zal het hek dicht zijn, zodat wij rustig alles in gereedheid kunnen brengen en alle kaarsen en fakkels aan kunnen steken. Mocht u in de gelegenheid zijn, dan hopen we dat u met openbaar vervoer, de fiets of lopend wil komen. De parkeergelegenheid bij de begraafplaats is beperkt.”

Voor meer informatie kan men terecht op www.lichtopherinnering.nl en voor de meest actuele berichten op de Facebookpagina LichtopHerinnering.