Stedendriehoek

Lezing over rijke geschiedenis van Gelderland

Dolly Verhoeven overhandigde onlangs het Verhaal van Gelderland aan John Berends, voormalig burgemeester van Apeldoorn en tegenwoordig Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland.

APELDOORN – Op donderdag 26 januari van 19.30 tot 21.00 uur ontvangt Boekhandel Broekhuis, Hofstraat 4-10 in Apeldoorn, auteur Dolly Verhoeven voor een lezing over het grootse project Verhaal van Gelderland. Ze gaat vertellen over de opzet en het resultaat van de rijke geschiedenis van Gelderland, uitgegeven in een compleet en prachtig geïllustreerd overzicht. Vanzelfsprekend zal ze tijdens de lezing ook inzoomen op Apeldoorn en omgeving. De toegang is vrij.

De rijke geschiedenis van Gelderland in een compleet en prachtig geïllustreerd overzicht. In vier boeken behandelt Verhaal van Gelderland alle belangrijke thema’s uit het Gelderse verleden, van de vroegste tijden tot nu. Van de mysterieuze grafheuvels op de Veluwe tot de machtige hertogen van Gelre. Van ordelijke Romeinse legerkampen tot weelderige adellijke landgoederen. Van de gewelddadige verovering van Grol tot de mislukte slag om Arnhem. Op deskundige en toegankelijke wijze schetsen de auteurs van Verhaal van Gelderland het eigen karakter van de Gelderse geschiedenis. Daarin is een centrale rol weggelegd voor het landschap: de hoge en droge zandgebieden van de Veluwe, de vruchtbare en woeste gronden van de Achterhoek, en de grote rivieren die van Gelderland een permanente doorvoerregio maakten. Het waren ook de rivieren die Gelderland verdeelden in vier (later drie) bestuurlijke kwartieren, een indeling die na duizend jaar nog steeds voelbaar is in de provincie. Verhaal van Gelderland is een integrale en chronologische geschiedenis, waarin politieke, economische, sociale en culturele processen per periode in onderlinge samenhang beschreven worden. Elk boek bestrijkt een eigen tijdvak en is rijk geïllustreerd met honderden afbeeldingen, waaronder tientallen nieuwe kaarten en tekeningen.

Aan Verhaal van Gelderland werken ruim dertig auteurs en redactieleden mee: allen kenners van hun specifieke tijdsperiode en van de regionale geschiedenis van Gelderland. Zo schrijft Paul van der Heijden over de Romeinen in Gelderland, vertellen Johan Oosterman en Rudolf Bosch over het middeleeuwse hertogdom Gelre, neemt Ronald de Graaf de lezers mee naar de Tachtigjarige Oorlog en beschrijft Joost Rosendaal Gelderland in de woelige Bataafs-Franse tijd. Dolly Verhoeven sluit de boekenreeks af met het verhaal over Gelderland in de twintigste eeuw.

Prof. dr. T.H.G. Verhoeven (Dolly) is bijzonder hoogleraar – Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dolly Verhoeven maakt de geschiedenis van Gelderland bekend bij het publiek. Zij werkt samen met musea, de universiteit, bedrijven en overheden.

Aanmelden voor de bijeenkomst via e-mail apeldoorn@boekhandelbroekhuis.nl.