Stedendriehoek

Lezing over Nederlandse (zang)vogels in optima forma

APELDOORN – Op vrijdag 21 april houdt fotograaf en vogelaar Harvey van Diek van Sovon Vogelonderzoek een lezing over zangvogels in Nederland. De Vogelwerkgroep Oost-Veluwe verzorgt deze lezing om 20.00 uur in Het Bolwerk, Ravelijn 55 te Apeldoorn. De toegang is gratis.

In een twee uur durende beeldpresentatie passeren de meest voorkomende Nederlandse zangvogels de revue, van leeuweriken tot gorzen. Daarnaast is er ook aandacht voor een aantal zeldzaamheden die onze landsgrenzen inmiddels zijn gepasseerd (en dat zijn er heel wat). Aan het einde van de presentatie komt nog wat curiosa voorbij, omdat Harvey een groot verzamelaar is van alles wat afwijkt in de natuur (albino’s, leucisten, melanisten en hybrides). Laat u verbazen door wat er allemaal in de wereld rondvliegt en rondkruipt.
Harvey van Diek (1969, Westervoort) is al zijn hele leven dierengek. Dat hij uiteindelijk in de vogelwereld terecht kwam, is meer een toevalligheid, evenals het feit dat hij van zijn hobby (vogels en fotografie) zijn werk heeft kunnen maken. Sinds 2000 is hij werkzaam bij Sovon Vogelonderzoek op de afdeling communicatie en de laatste vier jaar was hij een van de twee atlascoördinatoren van de nieuwe vogelatlas (verschijningsdatum november 2018). In zijn vrije tijd is hij veelvuldig bepakt met lenzen en camera’s te vinden in met name de Ooijpolder onder de rook van Nijmegen. Dit is zijn favoriete natuurgebied. Van de meeste Europese vogels heeft hij inmiddels leuke foto’s, al blijven er altijd wenssoorten over. Zo wil hij heel graag goede foto’s maken van een wielewaal in Nederland en, hoewel geen vogel, is zijn grootste wens het zien, maar vooral fotograferen van een Europese otter in ons land.