Stedendriehoek

Leven zonder energierekening

De zonnepanelenmarkt groeit in een razend tempo en dat is geen wonder. Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen om de energierekening op nul te krijgen. Maar wat nou als je helemaal geen energierekening meer hebt? Bij het Off-gridcentrum in Wierden maken ze stroomvoorziening mogelijk zonder aansluiting op het net.

Off-grid energie
Geen aansluiting op het net betekent dat je energierekening niet alleen op nul staat, maar dat je de meterkast er ook gewoon tussenuit kunt knippen. Ga je off-grid, dan heb je geen aansluiting meer op het net. De energie die je opwekt sla je op in accu’s.

Dit kan kleinschalig – het gebeurt veel in tiny houses, maar ook gewoon in je woonhuis is het mogelijk. Onderstaande set is onlangs nog geïnstalleerd. De klant laadt nu zelfs zijn auto op met zonne-energie. “Wat wij doen is revolutionair,” zegt off-grid expert en CEO Nander Knobben.

De ontwikkeling van off-grid technologie gaat razendsnel. “De set op de foto is met een aantal zoutwateraccu’s. Dat zijn de accu’s van de toekomst. Duurzaam en heel veilig,” verzekert Nander ons.

Zoutwateraccu’s zijn iets duurder dan bijvoorbeeld lithiumaccu’s, maar gaan ook zo’n drie keer zo lang mee. Daarnaast vatten ze geen vlam en zitten er geen chemische stoffen in. Ze werken, zoals de naam al doet vermoeden, op zout water. Daarom wordt er steeds meer gekozen voor deze accu’s om zonne-energie op te slaan.

Grote en kleine projecten
Het Off-gridcentrum levert vooral aan mensen in tiny houses of campers, maar ook voor grootschalige projecten draaien ze hun hand niet om. Zo is er onlangs nog een grote set zonnepanelen en accu’s verscheept naar een Somalisch telecombedrijf.

Een leuke uitdaging, zo’n project. Toch is dat niet waar Nander de meeste energie van krijgt. “Het liefst help ik mensen gewoon op weg naar hun droom.” Hij vindt het minstens zo leuk om een systeem te berekenen voor een camper of woonhuis.

Zelfvoorzienend wonen
Geen energierekening meer is natuurlijk hartstikke mooi. Een flinke investering, maar dan heb je ook wat. Binnen de kortste keren, meestal een jaar of vijf, heeft een off-grid energiesysteem zichzelf terugverdiend.

Toch zijn off-grid energiesystemen niet het enige wat ze leveren bij het Off-gridcentrum. Ook aan drinkwater en sanitaire voorzieningen wordt gedacht.

Zo leveren ze waterzuiveringssystemen om opgevangen regenwater drinkbaar te maken en composttoiletten. Bij een composttoilet vang je de ontlasting op in een emmer en binnen 2 jaar kan dit in je tuin gebruikt worden. “Met een composttoilet maken we de cirkel weer rond,” vertelt Nander, “en je verspilt geen water.”

Wil je dus geen energierekening én geen waterrekening meer? Dan ben je bij het Off-gridcentrum in Wierden aan het juiste adres.