Stedendriehoek

Lening oversluiten ook in crisistijd een goed idee

Het oversluiten van een lening lijkt alleen iets voor welvarende jaren. Maar ook in crisistijd is een lening oversluiten een goed idee. Geld besparen is iets van alle tijden en voor alle lagen van de bevolking. Wie wil er nu niet enkele tientjes per maand voordeliger uit zijn?

We lenen steeds meer en vaker
2008 was een beetje het topjaar met betrekking tot leningen. Door nieuwe regelgeving zag je het aantal leningen maar ook de leenbedragen afnemen. De laatste tijd lenen we weer vaker en meer. Dit zijn niet alleen mensen van middelbare leeftijd maar ook studenten doen mee.

Ruim 2 miljoen leningen, dat is wat er in Nederland openstaat. De een heeft een minilening en betaalt deze in twee maanden af, de ander is 15 jaar met zijn grote lening bezig. Sommige leningen hebben een bizar hoge rente en dus ook schrikbarend hoge maandlasten.

Hoe de rente een lening oversluiten er beter op maakt
Dat we meer en vaker lenen heeft vooral met een lage rentestand te maken. In augustus 2020 ligt de rente voor de persoonlijke lening op 3,6% (bron: Becam). Dit is natuurlijk een stuk voordeliger dan die 8% van jaren geleden.

Een lagere rente maakt een lening oversluiten een stuk interessanter. Hoe lager de rente hoe minder je op de eindstreep terugbetaalt. Wanneer je dus met een oude lening en een rente van meer dan 4,5% moet leven kun je heel wat besparen.

Bereken je besparing
In tijden van crisis moeten we bezuinigen. De komst van het coronavirus heeft bij velen een financiële deuk geslagen. Wie enkele tientjes per maand kan besparen is zeker in tijden van crisis beter uit. Dit maakt het nog interessanter om eens kritisch naar die oude leningen te kijken. Ja, ook wanneer de lening pas anderhalf jaar geleden is afgesloten. De rente is namelijk op korte tijd enorm gedaald.

Online bereken je de besparing. Bij Becam bijvoorbeeld, waar je gebruik maakt van een berekeningsmodule. Veel wordt er niet van je gevraagd. Gewoon een aantal gegevens invullen en je ziet direct of en hoeveel je op je huidige lening bespaart.

Lening oversluiten en bijlenen is vaak mogelijk
Je lening oversluiten is één ding, maar wat wanneer je even krap bij kas zit en een grote uitgave moet of wil doen? Dan is tegelijkertijd met het oversluiten van de lening een bedrag bijlenen vaak mogelijk. Dit komt omdat je toch al op de kosten bespaart en de maandlasten omlaaggaan. Hierdoor blijft er meer ruimte over om geld bij te lenen.

Het is wel even zoeken naar de juiste leenvorm. Consumenten hebben de keuze uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Die persoonlijke lening is razend populair en kent de laagste rente. Bovendien heeft deze een vaste rente en looptijd, lekker veel zekerheid.

Overzicht op je leningen houden
Er is nog een reden om de lening over te sluiten: het overzicht. Vaak heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten. Hier horen ook het postorderkrediet, rood staan bij de bank en de creditcard bij. Door al deze leningen samen te voegen tot één nieuwe lening ontstaat er veel meer overzicht.

Een opgeruimde administratie betekent ook meer rust in het hoofd. Dit geeft weer een boost tot het leveren van prestaties of het opdoen van nieuwe ideeën. Wie weet wat hieruit voortkomt.