Stedendriehoek

Lekker glutenvrij ontbijten, hoe doe je dat?

Glutenvrij eten wordt steeds toegankelijker en gemakkelijker. Begin je net met glutenvrij eten, of wil je je dagelijkse dosis gluten minderen? Dan kan het lastig zijn meteen te weten waar je op moet letten. Bij een lekker ontbijt denk je misschien aan kleine pannenkoekjes, croissantjes of cruesli, maar kan dat ook glutenvrij? Dat kan zeker. Voor elk voedingsmiddel dat gluten bevat is er tegenwoordig een glutenvrij alternatief. Wil je weten hoe je in een handomdraai een lekker ontbijt op tafel zet, maar dan zonder gluten? We vertellen het je in dit artikel.

Waarom gluten vermijden?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen minder gluten te eten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een glutenallergie of glutenintolerantie hebt. Een glutenallergie wordt ook wel coeliakie genoemd. In dat geval kan je lichaam de eiwitten van gluten niet goed afbreken en verteren. De gluten die je eet beschadigen en irriteren je darmslijmvlies. Dat kan verschillende klachten geven, zoals buikpijn, kramp en diarree. Omdat het slijmvlies beschadigt kunnen je darmen daarnaast minder voedingsstoffen opnemen. Voor mensen met coeliakie is het absoluut noodzakelijk om gluten uit hun dieet te schrappen, maar ook voor mensen met mildere klachten kan het minderen van gluten een goede oplossing zijn.

Minder klachten door een glutenvrij dieet
Zo kan het voorkomen dat je niet allergisch, maar wel gevoelig bent voor gluten. Je krijgt na het eten van gluten dan milde klachten, zoals een opgeblazen gevoel, kramp in je darmen of een onregelmatige stoelgang. Het kan moeilijk zijn de oorzaak van dit soort klachten te achterhalen, maar glutenvrije producten proberen kan helpen de klachten te verlichten. Haal je gluten uit je eetpatroon, dan zul je snel merken of de klachten verminderen. Het voordeel is dat we geen gluten nodig hebben om gezond te leven, en het dus geen kwaad kan te minderen.

Een glutenvrij ontbijt
Glutenvrije producten kun je op steeds meer plaatsen kopen, bijvoorbeeld in de supermarkt. Ook zijn er speciaalzaken die een uitgebreid assortiment aan glutenvrije producten in huis hebben. Daarmee stel je met gemak een heerlijk ontbijt samen. Denk aan glutenvrije muesli met noten of rozijnen. Ook bestaat er broodmix waar je zelf glutenvrij brood van kunt bakken. Niets is lekkerder dan de geur van versgebakken brood in de morgen. Liever kant-en-klaar brood van de bakker? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor glutenvrije cruesli of muesli. Ben je op zoek naar goede glutenvrije producten, neem dan een kijkje bij een speciaalzaak zoals Glutenvrij Le Poole. Daar vind je alles wat je nodig hebt om een lekker ontbijt mee op tafel te zetten.