Stedendriehoek

Lekkage? Schakel een lekdetectiebedrijf in Apeldoorn in

Een lekkage is natuurlijk een vervelend probleem en je wilt natuurlijk graag dat dit met spoed opgelost wordt. Helaas is het in de praktijk echter vaak lastig om zelf de oorzaak van een lekkage te achterhalen en om deze op te lossen. Een lekdetectie kan dan uitkomst bieden. Voor een lekdetectie in Apeldoorn kun je bij veel bedrijven terecht, in dit artikel leggen wij je uit wat een lekdetectie is en welke manieren er zijn om een lekdetectie uit te voeren. Zo kom jij niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Wat is lekdetectie?

Lekdetectie is eigenlijk niets anders dan een mooi woord voor het opsporen van een lekkage. In de praktijk is dit echter niet altijd eenvoudig omdat de meeste lekkages verscholen zitten achter bijvoorbeeld muren. Daarom is het raadzaam om een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf in te schakelen als je een lekkage hebt of vermoedt. Een lekdetectiespecialist beschikt over gespecialiseerde apparatuur die hem in staat stelt om lekkages op te sporen die doorgaans niet zichtbaar zijn voor het blote oog.

Hoe gaat een lekdetectie in zijn werk?

Verschillende lekdetectiemethoden kunnen worden ingezet, afhankelijk van het type lek dat vermoed wordt.

Lekdetectie met een infraroodcamera

Het is mogelijk voor een lekdetectiespecialist om lekkages in warmwaterleidingen te detecteren met behulp van een infraroodcamera. Een infraroodcamera kan namelijk warmteverschillen waarnemen in vloeren en wanden. Zo kan de camera het warme water opsporen en volgen tot aan het lek. Aangezien een infraroodcamera door muren heen kan kijken, vraagt deze techniek geen hak- of breekwerk.

Ultrasone lekdetectie

Een lekdetectiespecialist kan met behulp van ultrasone lekdetectie de locatie van een lekkage vaststellen door middel van geluidsgolven. Ook voor deze methode is er geen hak- of breekwerk nodig.

Lekdetectie via endoscopie

Endoscopie klinkt als iets medisch, en wordt ook vaak in de medische wereld gebruikt. Bij een endoscopie lekdetectie gaat een klein cameraatje in waterleidingen of holle ruimtes op zoek naar lekken. Ook voor deze methode is geen hak- of breekwerk nodig.

Lekdetectie via vochtmeting/hygrometrie

Deze manier van lekdetectie gaat om het meten van de relatieve vochtigheid in materialen. Door op zoek te gaan naar de plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt, kunnen lekkages gevonden worden.

Lekdetectie via een druktest

Bij een druktest wordt de druk in de leidingen eerst opgevoerd, en daarna weer teruggebracht in zijn huidige toestand. Als de druk in de leidingen niet constant blijft is het vast te stellen dat er ergens in de leidingen zich een lek bevindt.

Of het nu dus gaat om jouw badkamerlekkage, daklekkage of een lek in de leidingen, het is raadzaam om een lekdetectiebedrijf in te schakelen. Zij hebben specialistisch gereedschap en zijn gespecialiseerd in het opsporen van lekken.