Stedendriehoek

Leerlingen Cortenbosch in gesprek met Europarlementariërs

APELDOORN – Vorige week vertrokken veertig examenleerlingen van Veluws College Cortenbosch naar Brussel voor een bezoek aan het Europees Parlement. Leerlingen spraken daar met parlementariërs en bezochten een zitting.

“Europa is een belangrijk en actueel onderwerp in het examen geschiedenis en maatschappijkunde,” vertelt Tim van Ieperen, docent maatschappijleer. “Omdat leerlingen vaak beter begrijpen en onthouden wat iets betekent als ze het zien en ervaren, is deze excursie erg zinvol. Wij hopen dat leerlingen abstracte begrippen beter kunnen begrijpen en beter een mening kunnen vormen over de Europese Unie. Iets wat natuurlijk zeer actueel is met de aanstaande Brexit.”

Tijdens het bezoek aan het Europees Parlement konden leerlingen gedurende een uur vragen stellen aan Europarlementariërs Jeroen Lenaers en Wim van der Camp. Leerlingen stelden vragen als: “Hoe gaat u om met de verantwoordelijkheid van een volksvertegenwoordiger?” En: “Is het pendelen tussen Straatsburg en Brussel niet zonde van het geld?” Maar ook persoonlijke vragen kwamen langs. “Heeft u kinderen?” en “Verdient u veel geld?”. De Europarlementariërs gaven overal netjes antwoord op.

Solliciteren
De leerlingen moesten solliciteren om mee te gaan naar Brussel door middel van een motivatiebrief. Uiteindelijk gingen er veertig leerlingen mee. “Ik ben blij dat ik gekozen ben,” vertelt Lars Zevenhuizen (16). “Ik heb veel geleerd over het Europese Parlement en heb de kans gekregen om dingen in het echt te zien. Ik vind het een lastig onderwerp en hoop door te mee te gaan de examenvragen over Europa goed te maken. Doordat ik vragen heb kunnen stellen aan Jeroen Lenaers ben ik een stuk wijzer geworden”.