Stedendriehoek

Landelijk effect: zo creëert u meer lichtinval in uw woning

De term landelijk wordt deze eeuw veel gebezigd als het over het inrichten van nieuwe (of het omtoveren van huidige) woningen gaat. Dat effect sorteert u in de eerste plaats met een betere lichtinval. Hoe wordt deze gecreëerd, zonder grootscheepse verbouwingen te hoeven organiseren? En welke materialen en objecten zijn toepasselijk in een landelijk interieur? Een aantal tips ter inspiratie.

Glazen deuren

Een opvallende trend, en naar alle waarschijnlijkheid een blijvertje, is de glazen deur als toegang naar de keuken of hal vanuit de woonkamer. Niet zelden betreft dit een taatsdeur: een deur die feitelijk geen kozijn nodig heeft, hetgeen strak oogt. De taatsdeur heeft namelijk ook geen scharnieren. Zoek op de term houten taatsdeur en u stuit op mooie voorbeelden van met glas ingelegde deuren die het licht vanuit de hal dan wel keuken doorlaten richting woonkamer. Deze glazen deur geeft zodoende een ruimtelijk en dus ook landelijk gevoel.

Duurzame materialen zoals hou

Hout, liefst in een lichte kleur gebeitst of geolied, draagt daaraan bij. Ook als dit materiaal voor andere elementen wordt gebruikt. Het is de duurzaamste grondstof die er bestaat, ook Indu Doors – dat uw taatsdeur vervaardigt – werkt er naar hartenlust mee. Het wordt vaak gecombineerd met metaal en glas en heeft een industriële uitstraling omdat de natuurlijke oorsprong mooi  te zien is: de kwasten en nerven van elke plank of balk zijn weer uniek. Schroom dus niet om uw oude, nephouten meubels weg te doen en ze te vervangen door ambachtelijke houten meubels!

Spiegels

Een strategisch geplaatste spiegel maakt een ruimte dubbel zo groot, op het oog. Deze blikvanger weerkaatst daglicht. In de hal is een wand vullende spiegel bovendien praktisch omdat menigeen op deze plek nog even snel zijn outfit beoordeelt voor het uitgaan. De hal wordt ook groter met een kamerbrede kokosmat, die eveneens een praktische functie heeft. Idealiter gaat deze naadloos over in het tapijt, of wordt er juist een duidelijke afscheiding met de houten vloer of tegelvloer gemaakt.

Raamdecoratie die minder ruimte in beslag neemt

Heeft u al kritisch naar uw raamdecoratie gekeken? Soms neemt deze ook in open toestand nogal wat ruimte en dus lichtinval in beslag. Er bestaat raamdecoratie die dat amper doet. Plisségordijnen bijvoorbeeld. Door de vormgeving passen deze prima in een landelijk interieur.

Licht gekleurde wanden

In veel landhuizen, de bron van inspiratie voor elke binnenhuisarchitect, is geen donkere wand te vinden. Logisch, want deze maken een ruimte er niet vrolijker op omdat er geen licht op weerkaatst. De trend van zwarte muren is daarom ook alweer tanende. Haal dat zwarte behang eraf en pak de ouderwetse witkwast erbij, daar knapt zowel de ruimte als uw humeur van op!