Stedendriehoek

Laatste decennium sterke afname in rokers

Stoptober is samen met anderen 28 dagen stoppen met roken. In oktober natuurlijk. Elk jaar doen tienduizenden mensen mee aan dit Nationale Stopmoment met het doel om blijvend te stoppen. Stoppen met roken verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.

De kracht van Stoptober is de positieve aanpak en de onderlinge support. Bekende én onbekende Nederlanders helpen elkaar om te stoppen met roken. Stoptober maakt het je gemakkelijk om te stoppen.

Halvering
De afgelopen jaren is dit overigens al veel mensen gelukt; zo is het aantal rokers in Gelderland tussen 2012 en 2020 afgenomen met 21,6%. De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in Rozendaal. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs gehalveerd. In Overijssel is het aantal rokers tussen 2012 en 2020 afgenomen met 25,1%. De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in de gemeente Wierden, eveneens een halvering. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.

Binnen de provincie Gelderland was tussen 2012 en 2020 de sterkste daling van het aantal rokers in Rozendaal (-53,3%). Ook in Renkum (-46,3%) en Hattem (-35%) is het aandeel rokende inwoners flink afgenomen. Niet in elke gemeente in Gelderland laten inwoners de sigaret vaker links liggen. In Zaltbommel zijn tussen 2012 en 2020 namelijk juist 4% meer mensen gaan roken.

Ondanks de sterke daling steekt 16,7% van de Gelderlanders af en toe een sigaret op. Dit percentage is gelijk aan het landelijke gemiddelde. Het percentage rokende inwoners verschilt sterk per gemeente. Zo wonen in verhouding de meeste rokers in de gemeente Tiel. 23,1% van de Tielenaren rookt namelijk wel eens een sigaret. Ook in Arnhem (21,3%), Zaltbommel (20,7%) en Maasdriel (20,5%) is het percentage rokers relatief hoog.

Relatief veel rokers in Deventer
Binnen de provincie Overijssel was tussen 2012 en 2020 de sterkste daling van het aantal rokers in Wierden (-45,2%). Ook in Dalfsen (-43,2%), Hellendoorn (-42,7%) en Losser (-40,2%) hebben inwoners grote stappen gemaakt naar een rookvrije gemeente.

Ondanks de sterke daling geeft 17,3% van de Overijsselaars aan af en toe een sigaret op te steken. Dit is iets meer dan het landelijke gemiddelde van 16,7%. In Almelo wonen in verhouding de meeste rokers van Overijssel: 21,8% van de Almeloërs steekt namelijk wel eens een sigaret op. Ook in Kampen (21,1%), Hengelo (19,8%) en Deventer (19,5%) wonen relatief veel rokers.

Stoppen met roken: dit doet je zorgverzekering
Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.” Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: “Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt.”