Stedendriehoek

Kunstgras – soorten, voordelen, toepassing

Het altijd goed onderhouden groene gazon is de droom van elke tuineigenaar. Een mooi gazon is ook een onmisbaar element op speelplaatsen, campings of landgoederen.

Het onderhoud van een natuurlijk gazon vergt veel werk. Het gras moet eerst worden gezaaid, dan bewaterd, bemest en gemaaid. Helaas ziet het gazon er soms, ondanks alle inspanningen, nog niet perfect uit als gevolg van ongunstige bodem- of weersomstandigheden.

Een interessant alternatief voor natuurlijke gazons is kunstgras. Moderne kunst gazons doen denken aan natuurlijke gazons en vereisen geen constante verzorging, en ze zien er goed uit, zelfs op schaduwrijke plaatsen of waar de bodem van slechte kwaliteit is.

Als je dus geen tijd hebt om het gazon te verzorgen of de omstandigheden op jouw terrein niet bevorderlijk zijn voor een goede grasgroei, is het de moeite waard dit element te overwegen.

Kunstgras – wat is het?
Kunstgras wordt gemaakt van synthetische materialen zoals polypropyleen, polyethyleen of een combinatie van deze en nylonvezels. De kunstgrasvezels worden gelegd op een flexibele backing van polyurethaan of latex.

Kunstgras bestaande uit een combinatie van polyethyleen- en polypropyleen vezels wordt als het beste beschouwd omdat het duurzaam is en bestand tegen mechanische factoren, terwijl het zacht en aangenaam aanvoelt.

Bij producten van goede kwaliteit lijken de gras bladeren qua kleur en textuur sterk op de natuurlijke bladeren. Kunstgras is dus zeer esthetisch.

Welk type kunstgras moet je kiezen?
Het hangt allemaal af van onze individuele behoeften en voorkeuren. We kunnen bijvoorbeeld gras kopen dat eruitziet als een open plek in het bos, of delicaat voorjaarsgras of zogenaamd sportgras.

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om blootsvoets op kunstgras te lopen? Het voelt even aangenaam aan als natuurgras en roept vergelijkbare gevoelens op.
Kunstgras kopen is niet alleen mooi en functioneel, maar ook heel praktisch. Het onderhoud ervan vergt niet veel werk. Je hoeft het alleen af en toe met water schoon te maken of het met een gewone huishoudstofzuiger op te zuigen.

We hoeven ons geen zorgen te maken over stilstaand water aan de oppervlakte. Dit type gazon is voorzien van speciale en onzichtbare gaten in het oppervlak van het gazon voor de afvoer van regenwater en voor de reiniging van het oppervlak.

Belangrijkste voordelen

1. Gemakkelijk te installeren
Kunstgras is zeer gemakkelijk te installeren. Er is geen speciale apparatuur voor nodig. Daarom kunt je het werk zelf doen. Het volstaat om de oppervlakte waarop het gazon zal worden gelegd, schoon en effen te maken .

2. Het heeft niet veel onderhoud nodig.
Dit type gras hoeft niet te worden bewaterd, bemest of gemaaid. Ze worden ook niet aangetast door ziekten en plagen, zodat er geen fytosanitaire behandeling hoeft te worden uitgevoerd. Dankzij deze oplossing zullen wij veel tijd, energie en geld besparen.

3. Hoge weerstand
Ons kunstgras is zeer resistent. Het kan veel langer intensief worden gebruikt dan natuurgras zonder merkbare schade. Daarom is het een uitstekende oplossing, bijvoorbeeld voor speelplaatsen en sportvelden, waarvan het oppervlak snel beschadigd raakt.

4. Goed voorkomen, ongeacht de omgevingsfactoren
Kunstgras is bestand tegen intens zonlicht. Het wordt niet aangetast door ultraviolette stralen en droogt niet uit tijdens droge periodes zoals een natuurlijk gazon. In een warm klimaat kunnen we dankzij deze oplossing veel besparen op besproeiing.

Tijdens regenperiodes hoopt water zich dan weer niet op op dit gazon omdat het snel afvloeit door het geperforeerde oppervlak van het materiaal. Dit type gazon is ook bestand tegen lage temperaturen in de winter.