Stedendriehoek

Kunst & Cultuur

Kunst & Cultuur

Vijf tweedejaars studenten van Hogeschool Saxion in Deventer – Jamie Heerink, Piuma Secci, Seher Baki, Lotte van den Berg en Kaylin van Deelen – gaan in het kader van een samenwerking met Nieuwsblad Stedendriehoek met enige regelmaat content over diverse onderwerpen verzorgen op onze website. Met hun artikelen willen ze een zo groot mogelijke doelgroep bereiken. Hierbij hun eerste bijdrage.

 

De Surinaamse cultuur en haar schoonheden

Algemene informatie:
Suriname is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika, met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarom is de officiële taal van het land Nederlands. Daarnaast spreken de meeste Surinamers Sranantongo.

In het Nederlands dat in Suriname wordt gesproken, zijn natuurlijk woorden die wij in Nederland niet kennen. Dit zijn een paar van de leukste:

Hangmateren – Letterlijk: het liggen in een hangmat.

Dievenijzers – Een hek rondom je huis tegen dieven.

Bakkeljauw – Het bakken van kabeljauw.

Okseltruitje – Een kort hemdje.

Baksen – Het krijgen van een pak rammel.

Iets waar wij in Nederland nog van zouden kunnen leren, is het harmonisch naast elkaar leven van mensen met allerlei verschillende culturen. Surinamers zelf zijn erg trots dat in Paramaribo een Joodse synagoge en een Islamitische moskee gebroederlijk naast elkaar staan. De culturele diversiteit vind je ook terug in de Surinaamse keuken, de talen en de feestdagen.

Saamhorigheid is niet het enige waar wij Nederlanders wat van kunnen leren. Misschien heb je wel eens gehoord van het motto ‘no spang’, oftewel: maak je niet druk, geen stress! Surinamers zijn relaxed en ervan overtuigd dat alles uiteindelijk wel op zijn pootjes terecht komt.

 

Het kookboek:

Een typisch Surinaamse snack is de baka bana. Zo kun je het zelf maken:

Ingrediënten voor baka bana:

• 3 grote rijpe bakbananen
• 100 gram zelfrijzend bakmeel
• 175 ml water
• 1 theelepel suiker
• 1 mespunt zout
• Olie

Bereiding:

• Doe de bloem, water, suiker en zout in een kom.
• Roeren tot een slap deeg.
• Schil de bakbananen en snij ze in lange, dunne plakjes (ongeveer 0,5 cm dik).
• Schep de plakjes door de deeg. Zorg ervoor dat de plakjes volledig bedekt zijn.
• Verhit de olie in een diepe pan.
• Stop de bedekte plakjes 1 voor 1 in de hete olie (anders gaan ze aan elkaar plakken).
• Goudbruin bakken en warm serveren.

De videotheek:

• Heartstopper (Familie, LHBTI+, is al beschikbaar)
• Man vs Bee (comedyserie, Netflix, 24 juni)
• The Hidden Lives of Pets (22 juni)
• Wild Babies (Natuurdocumentaire, is al beschikbaar)

De boekenkast:

 

 

 

 

 

• Simpel – Ottolenghi: Een kookboek voor de bezige bij, met georganiseerde en makkelijke (gezonde) recepten.
• The Green life: het woonboek voor bewuster leven – Marion Hellweg, Een ‘beginners guide’ om duurzaam, natuurlijk en gezond te leven.
• De meeste mensen deugen – Rutger Bregman, Een boek dat een andere kijk geeft op de geschiedenis en de toekomst van de mens.
• Komt goed – Tess Milne, Een boek dat je een duwtje in de rug geeft en je door de moeilijke tijden heen helpt.
• Detransitie, baby – Torrey Peters (LHBTI+)

Het zonnetje van de week: Het Javaanse Smulpaleis

Mensen uit de buurt komen wekelijks langs om te genieten van de diverse gerechten die aangeboden worden op het menu. Naast gerechten zoals kipsaté met nasi goreng of Roti kip, hebben ze ook andere Javaanse specialiteiten voor de lunch of als dessert. Zoals een broodje bakkeljauw (kabeljauw, vis) of Dawet, een lichtroze Javaanse zoete drank. Een lekkere bite voor thuis aan tafel of onderweg!