Stedendriehoek

Kun je vertrouwen op de veiligheid van online weddenschappen?

Gokken is leuk en spannend. Wedden op sportwedstrijden is eigenlijk extra leuk, omdat het je beleving van een toch al spannende sportwedstrijd versterkt. Die wordt immers nog veel spannender, omdat je er een belang in hebt. Tegenwoordig is het niet moeilijk om online aanbieders te vinden waar je online sportweddenschappen kunt afsluiten. Daarvoor hoef je de deur niet meer uit naar een wedkantoor. Maar kun je wel vertrouwen op de veiligheid van online weddenschappen? Dat bespreken we in dit artikel.

Wet Kansspelen op Afstand

Het online goklandschap was nog niet zo heel lang geleden een slecht gereguleerde wildernis. De opkomst van het internet zorgde voor een explosie van aanbieders uit binnen- en buitenland, en voor de overheid was het volkomen onmogelijk om daar toezicht op te houden vanuit de toen geldende wetgeving. Daardoor ontstond een gedoogbeleid dat vrij lang van kracht bleef bij gebrek aan beter. Dat gedoogbeleid is verleden tijd, want de teugels zijn flink aangetrokken. In 2021 werd na jaren voorbereiding de Wet Kansspelen op Afstand (KOA) actief. Deze dicteert dat alleen gokaanbieders met een licentie in Nederland actief moeten zijn. Om zo’n licentie te verkrijgen moet een gokaanbieder aan strenge voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat je als speler ervan kunt uitgaan dat je veilig kunt gokken, ook op sportwedstrijden.

Oplettendheid blijft noodzakelijk

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat je eigen verantwoordelijkheid blijft om te kijken bij wie je je online sportweddenschappen afsluit. Gokaanbieders in Nederland moeten dus een licentie hebben, maar weet je zeker dat je met een Nederlandse aanbieder te maken hebt? Is er misschien toch iemand tussendoor geglipt die er illegale activiteiten op nahoudt? Check heel goed op welke website je je weddenschappen afsluit. Je moet er een logo van de Kansspelautoriteit duidelijk zichtbaar op kunnen vinden. Ook moet op de website een ‘veilig spelen beleid’ staan. Betaling moet via gangbare, controleerbare betaalmethoden kunnen geschieden.

Budget is eigen verantwoordelijkheid

De veiligheid van je eigen portemonnee blijft in grote mate ook je eigen verantwoordelijkheid, in de zin dat jij gaat over wat je uitgeeft aan online sportweddenschappen. Daarbij is het essentieel om alleen te spelen met geld dat je kunt missen en voor jezelf een budget te stellen dat je niet overschrijdt. Gewonnen geld (of teruggewonnen inzet) kun je natuurlijk opnieuw inzetten, maar laat jezelf niet verleiden om meer geld te vergokken dan je in eerste instantie van plan was. Dan is immers het hek van de dam en kun je jezelf in de financiële problemen werken, en het moet wel leuk blijven. Dat kan het zeker zijn, als je het met beleid blijft doen.

Kun je dus vertrouwen op de veiligheid van online sportweddenschappen? In Nederland in principe wel, omdat het tegenwoordig stevig gereguleerd wordt. Maar dat neemt niet weg dat je wel oplettend moet blijven. Kies een aanbieder waarvan je zeker bent dat deze aan de regels van de Kansspelautoriteit voldoet. Dan kun je veilig gokken met – nogmaals – geld dat je kunt missen.