Stedendriehoek

Kooptips vintage design meubels

Wat moet je weten voordat je een designmeubel aanschaft? Het kopen van een exclusief meubelstuk van een topdesigner kan een behoorlijke investering zijn. Om een miskoop te voorkomen is het daarom verstandig om je goed voor te bereiden. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je op kunt letten tijdens je speurtocht naar een mooi vintage dressoir, een hippe design salontafel of een ander item. We geven je een aantal tips om leuke meubels te vinden die passen bij jouw stijl, jouw behoeften en jouw budget.

Een stijl kiezen
Meubels zijn in ontzettend veel stijlen, materialen en designs verkrijgbaar. Om kiezen eenvoudiger te maken kan het handig zijn om gewoon de actuele trends te volgen. Informatie hierover vind je online op de diverse woonblogs. Ook rondstruinen door meubelzaken en over rommelmarkten kan helpen. Bekijk de diverse stijlen en het werk van verschillende ontwerpers. Zo ontdek je wat jou aanspreekt. Verlies dus nooit je eigen smaak uit het oog. Bepaal welke kleur, welke vorm en welk type materiaal jij mooi vindt.

Een plan opstellen
Visualiseer je wensen op een moodboard; verzamel foto’s van meubelstukken, kleuren, accessoires en compleet ingerichte kamers die aansluiten bij jouw wensen. Op deze manier stel je langzaam maar zeker een plan op voor jouw toekomstige woninginrichting. Per kamer kun je kijken welke items je wilt toevoegen. Begin bij de inrichting van een ruimte altijd bij het grootste meubelstuk, zoals de tafel voor een eethoek. Schakel indien mogelijk een binnenhuisarchitect in om je te helpen.

Je budget vaststellen
Voordat je daadwerkelijk op zoek gaat naar andere meubels, is het vaststellen van je budget van belang. Dit voorkomt dat je teveel uitgeeft. Houd hierbij rekening met je overige uitgaven. Wellicht heb je spaargeld dat kunt missen. Spreek met jezelf af hoeveel je maximaal per meubelstuk of per kamer mag besteden. Ook kan het handig zijn om de meubels die je wenst in volgorde van belangrijkheid of noodzakelijkheid te zetten. Hierdoor zul je sneller keuzes kunnen maken.

Slim shoppen
De tijd is aangebroken om te gaan shoppen! Om geld te besparen kan het slim zijn om je slag te slaan tijdens de uitverkoop of op speciale aanbiedingen te letten. Ook met online shoppen kun je fantastische deals scoren. Je kunt een enorm aanbod doorzoeken en dit vergroot je slaagkans. Het nadeel is vaak dat je de designmeubels niet uit kunt testen. Gelukkig zijn er echter ook online aanbieders met een eigen showroom. Kies voor je online aankoop een website uit die betrouwbaar is en de nodige garanties kan bieden, bijvoorbeeld op het vlak van kwaliteit en levering. Let bij het maken van je keuze op de beschikbare foto’s, de beschrijving en de afmetingen van  het meubel.

Onderhoud
Wil jij zo lang mogelijk van die unieke designerstoel of vintage boekenkast genieten? Dan is het zaak er goed op te passen en het op de juiste manier te onderhouden. Maak het meubelstuk schoon volgens de richtlijnen van de fabrikant. Let ook goed op met welk soort materiaal je te maken hebt, want dit bepaalt welke behandeling het beste is.