Stedendriehoek

Koekjes bakken… en knoeien mag!

STEDENDRIEHOEK – Gewoonlijk is er in Nieuwsblad Stedendriehoek wekelijks een agenda te vinden met allerlei uitjes in de regio. Omdat veel mensen nu aan huis zijn gebonden stappen we tijdelijk over naar leuke dingen die we thuis kunnen doen. Samen met de kinderen, of alleen. We beginnen met een populaire bezigheid: bakken! En… knoeien mag!

Vrolijke donutkoekjes
Ingrediënten voor de suikerkoekjes
115 gr roomboter op kamertemperatuur
100 gr fijne kristalsuiker
1/2 losgeklopt ei
1/2 tl vanille-aroma
190 gr bloem
klein beetje zout

Ingrediënten voor de chocoladekoekjes
115 gr roomboter op kamertemperatuur
100 gr fijne kristalsuiker
1/2 losgeklopt ei
1/2 tl vanille-aroma
165 gr bloem
25 gr cacao
klein beetje zout
Voedingskleurstoffen, poedersuiker en sprinkels naar keuze.

Bereiding koekjes
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter samen met de suiker in een paar minuten romig. Voeg het ei en het vanille-aroma toe. Mix kort. Voeg het bloem (met cacao) en het zout toe. Meng totdat er een kruimelig samenhangend deeg ontstaat en vorm het deeg tot een bal. Wikkel de bal in vershoudfolie en plaats deze minstens een uur in de koelkast. Verdeel wat bloem over je werkblad of aanrecht en rol het deeg uit tot het een dikte heeft van een paar millimeter tot een 1/2 cm. Steek de koekjes uit met een vormpje. Maak in het midden een gat, net als bij een donut. Bak ze in 8-10 minuten af of totdat de randjes goudbruin beginnen te worden. Tijdens het afkoelen garen ze nog na. Laat ze heel goed afkoelen.

Koekjes versieren
Maak met poedersuiker, water en voedingskleurstoffen de icing voor je koekjes. Doe dit in een spuitzak en verdeel het over de koekjes. Maak er eventueel strepen in met een vork. Daar overheen kun je nog sprinkels doen. Laat de koekjes even uitharden en dan… smullen maar!