Stedendriehoek

knuffeldieren, lastpakken of toch iets anders?

APELDOORN – In Nederland zijn de bevers terug van weggeweest en hoe! Maandag 19 maart wordt de lezing ‘Bevers in Nederland’ gehouden door Willy de Koning. De lezing begint om 19.30 uur in dok Zuid, 1e Wormenseweg 460, 7333 GZ in Apeldoorn.

Na een toevallige en verrassende ontmoeting tijdens een kanotocht in het Nationaal Park De Biesbosch is de bever niet meer weg te denken uit het leven van Willy de Koning. Al jaren noteert ze de waarnemingen van haar lievelingsdier in een natuurblog en zoekt naar antwoorden op de vragen die deze bijzondere dieren bij haar oproepen.
Tijdens de lezing gaat ze in op de leefwijze van de bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op z’n omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Ook neemt ze ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat ze in op de huidige discussies over bevers die overlast veroorzaken.
Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft Willy de Koning een documentaire samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de bever. Deze documentaire “Bevers in Nederland” zal in het tweede deel van de lezing worden vertoond.
Omdat zij haar kennis met anderen wil delen en het maar weinigen lukt deze veelzijdige dieren zo te kunnen volgen zoals zij, heeft ze via de KNNV uitgeverij Avonden langs de waterkant, een dagboek van een beverliefhebber uitgebracht. Dit boek en haar nieuwste bever-dvd zijn deze avond verkrijgbaar.

Over IVN
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!

Aanmelden kan via lezingen@ivn-apeldoorn.nl of met een telefoontje naar 055 – 5427357. De kosten zijn € 3,- p.p., voor IVN- en KNNV-leden is het gratis. Meer info is te zien op www.ivn-apeldoorn.nl