Stedendriehoek

Klussen in en om het huis? Kies voor duurzame houtsoorten

Ben jij terug van je zomervakantie en is je batterij weer helemaal opgeladen? Dan nodigt het mooie nazomerweer je vast uit om in en om het huis allerlei klussen aan te pakken. Als je in het bezit bent van twee rechterhanden schuw je het ongetwijfeld niet om een groter project uit te voeren. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een houten overkapping te bouwen waarmee je het huis en de tuin verrijkt. Daarbij heb je de keuze uit tal van modellen, variërend van een veranda en een kapschuur tot een pergola. Als je gaat voor een variant waar niet alleen jij maar ook je heilige koe profijt van heeft, kun je een houten carport bouwen. Met een gedegen ontwerp en het juiste materiaal creëer je een solide bouwwerk waar je voor vele jaren plezier van hebt.

Bescherming tegen weer en wind
Een carport beschermt jouw gekoesterde auto of motor in de herfst en de winter tegen weer en wind. Maar ook in de lente en de zomer is deze overkapping ontzettend nuttig. Je voertuig staat er het hele jaar droog en wordt beschermd tegen vallende takken, vuil, stof, hagel en regen. In de zonnige maanden zorgt de schaduw van de carport ervoor dat het in je auto aangenaam koel blijft. Een houten carport is een goed alternatief voor het bouwen van een garage of is daarop een handige uitbreiding. Want garages zijn bouwkundig gezien complex. Omdat carports geen garagedeuren, muren, vloer, ramen en deuren hebben, zijn ze redelijk makkelijk te maken. Ondertussen zijn ze net zo effectief in het beschermen van kostbare spullen en zijn ze handig in het alledaagse gebruik. Bij bijvoorbeeld het uitladen van je boodschappen of het instappen in de auto, blijf je droog en beschermd.

Duurzaam hout
Voordat je aan de slag gaat, is het zaak dat je een goede bouwtekening maakt en de juiste bouwmaterialen inkoopt. Je kunt hierbij denken aan dwarsbalken, zware regels, stalen verbindingsstukken, ronde of vierkante palen en rabatdelen. Ook dubbelzijdige groef- en veerplanken, golfplaatspijkers en RVS-schroeven mogen niet ontbreken. Het allerbelangrijkste materiaal is natuurlijk een mooie en duurzame houtsoort. Voor het maken van een carport kun je diverse houtsoorten gebruiken. De meest bekende soort is natuurlijk hardhout. Dit heeft een mooie uitstraling en is tientallen jaren bestand tegen het weerbarstige Nederlandse weer. Maar er zijn ook goede alternatieven die een stuk voordeliger zijn, zoals Red Cedar dat sterk en licht in gewicht is. Ook vind je volop mogelijkheden in Douglashout. Dit heeft een fraaie goudgele kleur die stijlvol vergrijst als je het hout onbehandeld laat.

Projecten binnenshuis
Heb je de smaak goed te pakken en wil je ook binnenshuis aan de slag om extra opbergruimte te realiseren? Dan is het een goed idee om een handig televisiemeubel, een mooie boekenkast of een stijlvolle kledingkast te maken. Voor deze toepassingen is multiplex uitstekend geschikt. Dit is een oersterk materiaal dat zich eenvoudig laat bewerken en op maat laat zagen. Hoewel het oppervlak eruit ziet alsof het uit één stuk hout is gemaakt, is het licht in gewicht. Bovendien kan het bijna niet kromtrekken. Heb jij al een mooi model kast in gedachten? De multiplexplaten, verf, olie, beits en bevestigingsmaterialen die je nodig hebt, koop je veilig en snel online in de webshop van Houthandelonline. Deze groothandel voor particulier en bedrijf levert in heel Nederland en België.