Stedendriehoek

‘Klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal’

APELDOORN – “Meedoen aan een KlimaatGesprekkengroep is een mooie manier om zelf bij te dragen aan een klimaatvriendelijke samenleving. Woningen van het gasnet afhalen is nog maar het begin. We hebben het ook over thema’s als reizen, voeding en spullen.” Aan het woord is Manu Busschots, oprichter van stichting KlimaatGesprekken.

Manu begint deze maand, samen met collega-bestuurslid en Apeldoorner Damy Colon, de eerste KlimaatGesprekkengroep in Apeldoorn. “Het startpunt bij klimaatvriendelijke keuzes in je eigen leven is weten wat je klimaatimpact nu is en hoe deze kan worden verkleind. Niet iedereen kent zijn klimaatimpact, of heeft zin uit te zoeken wat een eerste stap kan zijn. Tegelijkertijd zien we ook veel mensen in onze groepen die al duurzaam leven en niet altijd weten welke keuzes de meeste impact hebben.”

Inmiddels is het een stichting met een bevlogen bestuur, vijftig enthousiaste vrijwilligers en ruim veertig opgeleide groepscoaches. KlimaatGesprekken bestaat uit een serie van zes workshops. Manu begeleidde als oprichter ook al twee groepen: “In zes bijeenkomsten van twee uur maken deelnemers een flinke verbetering van hun eigen klimaatimpact. We zien een reductie van 5 tot wel 50%. De focus ligt vooral op wat je al wel doet en wat je simpelweg nog meer kunt doen. Vanuit humor, hoop en handelingsperspectief voeren we het klimaatgesprek. Het is ontzettend inspirerend om samen aan de slag te gaan en jezelf af te vragen: in wat voor Apeldoorn wil jij wonen, werken en recreëren.”

Praktisch en positief
Damy Colon kijkt uit naar de start: “Wat me aanspreekt is de gevarieerde groep en de gesprekken die nooit dogmatisch worden. Niet veroordelen, gewoon zeggen als je met het vliegtuig gaat of van vlees houdt. Ik ben wel benieuwd hoeveel impact sommige dingen nu echt hebben, zodat ik bewustere keuzes kan maken.” Manu popelt ook zelf om in Apeldoorn te starten met zijn derde groep KlimaatGesprekken. “Als groepscoach doe je eigenlijk net zo goed mee. Je leert mensen kennen en je denkt ook elke keer na over wat je wilt. Tegelijkertijd is de methodiek wél heel duidelijk over de principes rondom klimaatverandering en dat de psychologie ons leert dat weten niet automatisch betekent dat je ook doet. Ik ervaar steeds opnieuw hoe fijn het is om met gelijkgestemden in gesprek te gaan en iets eraan te doen!”

“Wil jij ook deelnemen aan de KlimaatGesprekken in februari? Stuur dan een mail naar info@klimaatgesprekken  o.v.v. KlimaatGesprekken Apeldoorn. De data worden geprikt samen met de deelnemers. Of geef je op via http://klimaatgesprekken.nl/voor-jezelf/