Stedendriehoek

Kleine stapjes, grote impact in Zero Waste Week

APELDOORN – Van zondag 10 tot en met zaterdag 16 september organiseert Stichting Zero Waste Apeldoorn, samen met de Gemeente Apeldoorn, Foenix, CODA en een groot aantal betrokken ondernemers en organisaties uit Apeldoorn en omgeving, voor de derde keer de Zero Waste Week Apeldoorn. Een inspirerende week vol activiteiten voor jong en oud in de hele gemeente op het gebied van duurzaam, verspillingsvrij en afvalvrij leven.

Openingsfestival bij NewTechPark

De week wordt feestelijk gestart op zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur bij NewTechPark op het Zwitsalterrein, met een officiële aftrap door wethouder Danny Huizer. Daarna volgt een Slow Fashion show van verschillende tweedehands-kledingwinkels uit Apeldoorn, maar ook van gerepareerde, upcyclede en geruilde kleding. De Jungle Warrior & The Fantastic Four Squad dansen op de beat van rapper Ramon Wolf Franken. Diverse ondernemers laten op de duurzame markt zien dat dagelijkse spullen duurzamer gemaakt kunnen worden.

Voor de jeugd zijn er diverse spellen en auteur Thijs Goverde leest voor uit zijn boek Supergroen voedselbos. Trashpacker Tijmen Sissing laat met de Cruise2Reduce bus zien hoe je van afvalplastic weer een nieuw product kunt maken. Ook kun je verschillende demo’s, workshops en lezingen zien, doen en volgen. Onder andere van de Paddenstoelenman en Race Against Waste.

Neem je kapotte kleding mee om het te repareren bij de Fixing Fashion tafel, of je puzzels, boeken en plantjes om met andere bezoekers te ruilen. De omgeving van het NewTechPark wordt op deze middag onder handen genomen door de Plandelman en het Zero Waste Apeldoorn Plogging Team: sluit aan voor een korte opruimactie, lever je buit in en ontvang een handig zero waste cadeau.

De hele week duurzame activiteiten

Maar er is meer. Tijdens de Zero Waste Week kun je veelal gratis aan diverse leuke activiteiten meedoen. Wat dacht je van een online webinar van ontspullen-expert Gera van den Berg over greenwashing, of over minimaliseren? Of de kledingruilbeurs, waar je nette kleding die je niet meer draagt kunt ruilen voor een mooie ‘nieuwe’ outfit. Goed voor het milieu, en voor je portemonnee. Gigant vertoont een bijzondere en adembenemende film in voorpremière, en IVN natuureducatie organiseert een wandeling door het stadsgroen van Apeldoorn. Ook voor kinderen is er genoeg te doen na schooltijd bij onder andere CODA en Kinderboerderij De Maten.

Minder verspilling

Zero Waste gaat naast het verkleinen van de afvalberg, ook over minder verspillen. De Zero Waste Week valt samen met de landelijke Week Tegen Voedselverspilling. Daarom zet de gemeente Apeldoorn zich in om iedereen thuis te helpen om minder voedsel te verspillen door bijvoorbeeld informatie en tools zoals het Eetmaatje te verspreiden met een uitdeelactie op de warenmarkt op winkelcentrum ‘t Fort, in Osseveld-Woudhuis, op woensdag 13 september.

Opschoonacties

Naast het delen van tips en ideeën over een duurzamer, afval- en verspillingsvrij leven, wordt er ook op grote schaal zwerfafval opgeruimd tijdens de World Clean-up Day op zaterdag 16 september. Help je al wandelend of joggend mee? Of misschien zelfs wel op een SUP in het kanaal…

Korting op duurzame producten

Tenslotte bieden diverse Apeldoornse ondernemers tijdens de Zero Waste Week kortingen op duurzame producten of diensten aan. Bekijk alle activiteiten op zwwap.nl