Stedendriehoek

Kledingruil in Apeldoorn nu ook voor maatje meer

Sinds de aankondiging van de start van een Ketting Kledingruil in Apeldoorn hebben zich meer dan honderd vrouwen aangemeld om mee te doen. “Een groot succes dus”, constateert Sonja van Dam. “Maar wanneer je meedoet, wil je ook graag iets in de tas vinden dat past, natuurlijk!” Aangezien er in de reguliere tassen voornamelijk kleding zit tot maat 44, is daarom nu ook een ketting gestart voor maat 44 tot 54.

“Het idee van Ketting Kledingruil is simpel: grote, met kleding gevulde tassen leggen een route af langs alle deelnemers in een bepaalde stad of stadsdeel. Krijg je de tas thuis? Dan mag je er uit halen wat je mooi vindt en iets terugstoppen dat nog in goede staat is, maar klaar is voor een nieuwe eigenaar. Als je wilt deel je een foto met je nieuwe aanwinst in de bijbehorende WhatsApp-groep. Daarna breng je de tas, binnen drie dagen, naar de volgende op de lijst. Deelnemers kennen elkaar over het algemeen niet, dus op deze manier kunnen er ook nog leuke contacten ontstaan”, zegt Van Dam. “Er doen in heel Nederland nu al meer dan 7500 vrouwen aan mee en de aanmeldingen blijven binnenstromen. In Amsterdam-Noord is bovendien onlangs de eerste ruilgroep voor mannen gestart.”

Voor vrijwel alle dames in de groep is duurzaamheid een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. Marije Douma van The Sustainable Collective is ook deelneemster en zij zegt hierover: “Er is 2700 liter water nodig om één T-shirt te produceren en voor een spijkerbroek zelfs 8.000 liter. Bovendien genereert het massa’s CO2-uitstoot en chemicaliën. Als mensen hierdoor minder nieuw kopen, bespaar je dat allemaal en toch heb je steeds iets nieuws. Dus: hoe meer kledingruilkettingen, hoe meer impact!”

Wie ook wil meedoen aan de Apeldoornse Ketting Kledingruil voor grotere maten, kan haar gegevens invullen op de landelijke website www.kettingkledingruil.nl. Er wordt dan contact opgenomen.