Stedendriehoek

Klassieke auto’s in paleistuin

APELDOORN – De dertiende editie van het jaarlijkse internationale Concours d’élégance vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 juli in de tuinen van Paleis Het Loo. Volgens de organisatie, in handen van Timo Rietbergen en Jan-Peter Nijmeijers, is dit het mooiste autofeest van Nederland.
“Het belooft ook dit jaar een groot gebeuren te worden. Zo zijn er bijzondere klassieke auto’s, moderne sportwagens, primeurs en natuurlijk een geweldige sfeer. De mooiste en meest exclusieve klassieke auto’s van de wereld en bijzondere moderne auto’s maken het concours voor Nederland een bijzonder evenement.”

Jan Peter vertelt over het evenement: “Concours d’élégance is gedurende het bestaan uitgegroeid tot één van de belangrijkste auto-evenementen in het land. Neem alleen al de geweldige locatie: in de tuinen van Paleis Het Loo. Daarnaast weten wij elk jaar weer een hoge kwaliteit auto’s bij elkaar te brengen. Het Apeldoornse concours heeft mede hierdoor inmiddels zowel nationaal als internationaal een enorm aanzien.” De jury die de auto’s beoordeelt, is internationaal. Buitenlandse verzamelaars brengen hun topstukken naar Apeldoorn en automerken kiezen ervoor hun nieuwe auto daar te lanceren. Zo kiest Renault er voor om het sportwagenmerk Alpine op het concours te lanceren. “Wij hebben de primeur. Nog nooit eerder was het echte model in Nederland te zien. Naast Renault laten ook namen als Ferrari, Porsche en Maserati hun nieuwste modellen in Apeldoorn zien. Bijzonder is de komst van de Mercedes van Koningin Wilhelmina. Deze auto is recent geheel gerestaureerd door de conservator van Paleis Het Loo en zal tijdens het concours voor het eerst weer in zijn volle glorie te zien zijn.

 

Timo: “Voorheen hadden we in Nederland de AutoRAI, waarmee het podium voor veel nieuwe automodellen is verdwenen. Veel merken zoeken naar een nieuw podium voor hun nieuwe modellen en dat hebben ze bij ons gevonden. Doordat het concours een mix biedt van bijzondere klassieke auto’s en nieuwe modellen, is het een aantrekkelijk evenement. Jaarlijks komen er tussen de 15.000 en 20.000 autoliefhebbers naar de paleistuinen om te genieten van het brede aanbod. Steeds meer mensen weten ons te vinden. Van zeer bereikbare, moderne auto’s tot klassiekers die miljoenen kosten. Je kunt gerust met het gezin naar het concours komen. Voor degenen die niets hebben met auto’s, maar wel van mode, kunst, muziek en lekker eten houden, is hier ook genoeg te zien en te beleven.“

 

Concours d’élégance vindt plaats, zowel op zaterdag als zondag, van 09.00 tot 18.00 uur. Kaarten zijn aan de poort te koop. Volwassenen betalen 30 euro per persoon en kinderen tot 17 jaar betalen 10 euro. Alle informatie is te vinden op de website www.concourselegance.com