Stedendriehoek

Kind

Voor de Kinderboekenweek kwamen we als schrijvers bij elkaar. In Rotterdam werd een voorleesmarathon gehouden die maar liefst 36 uur zou duren. Mijn collega’s en ik deden de kinderboekenochtend. Achter de schermen dronken we koffie en bij iedereen die binnenkwam, sprongen we enthousiast op. Wat léúk om elkaar weer te zien en wát zagen we er allemaal goed uit!

Dan kreeg je een horloge

Dit jaar zit ik 25 jaar in het vak. Van vroeger herinner ik me dat mensen dan een horloge kregen van de baas. Het ging altijd om mannen en ze waren altijd oud, óúd…

Tijdens deze Kinderboekenweek heb ik de nieuwe tekenaar van mijn serie Plaza Patatta, Guyon Wong-Loi-Sing, meegenomen naar Zevenaar. Daar heeft hij zijn eerste tekenlessen gegeven. Guyon is 20 jaar. Toen mijn eerste boek verscheen, was hij nog niet geboren… (Hij is niet alleen getalenteerd, maar ook lief en heeft mij nog nooit oud genoemd.) Maar die ochtend in Rotterdam voelden we ons jong, want dat is wat kinderboeken met je doen. We besloten te blijven, om óók elkaar te horen voorlezen.

Jozua Douglas (‘De verschrikkelijke badmeester’), Pieter Koolwijk (‘Gozert’), Sanne de Bakker (‘Alles wat je moet weten over scheten’) en illustratrice Juliette de Wit (‘Spekkie en Sproet’) – en nog veel, veel meer. Gaandeweg werden we aangevuld met de schrijvers voor ‘young adult’, de tienerboeken. Onze regio werd compleet toen ook Martine Letterie uit Vorden zich bij ons voegde. Ze las uit haar nieuwe boek ‘Wij blijven bij elkaar’. Een verslag van een Joods gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het publiek zat ik stilletjes te luisteren. Net als vroeger toen ik met regelmaat dergelijke voorleesavonden bezocht. Vroeger – daar heb je het – toen zulke avonden er nog volop waren… Die ochtend waren we weer even kind, en voorlezen is het lekkerste wat er is.