Stedendriehoek

Kijkje achter monumentale deuren

APELDOORN – ‘Duurzaamheid duurt het langst’. Met dit actuele thema vinden op zaterdag 10 en zondag 11 september de Vrienden Loterij Open Monumentendagen plaats. Locaties die normaal niet (zomaar) te bezichtigen zijn, openen dit weekend gratis hun deuren voor publiek.

Bijna twintig locaties in de gemeente Apeldoorn openen hun deuren. Denk aan vroegere werklocaties zoals het kantoor van de Gasfabriek, de Wenumse Watermolen (zie foto), De Middelste Molen en het ACEC-complex. Maar ook drie woonhuizen zijn open voor publiek: de Zeeuwshe Knoop, de Nordica-woning aan de Maria Stuartlaan en het voormalig 10KV-station. In Kerschoten worden rondleidingen gegeven door het Koningspark en kunnen bezoekers terecht voor duurzaamheidsadvies. De Onze Lieve Vrouwe kerk met schatkamer, de Politie Academie en Radio Kootwijk doen ook dit jaar mee.

Gevarieerd programma op Monumentendagen
Verheugd is de organisatie dat tevens het nieuwe lesgebouw van de Koning Willem III kazerne en Landgoed Deelerwoud in Hoenderloo dit jaar zijn opengesteld. Op beide locaties worden rondleidingen gegeven. In Hoenderloo zijn ook de Heldringkerk en Museum Kleine Arcke te bezichtigen. De locaties in Hoenderloo en Radio Kootwijk zijn bereikbaar met gratis oldtimerbussen van Stichting Veteraan Autobussen, vanaf het Stationsplein.

Op diverse locaties vinden muziekoptredens plaats, onder andere van Nationaal Jeugdorkest, Veluwse Cantorij en Big Band Apeldoorn. Het Gidsencollectief verzorgt rondleidingen, het Vertelgenootschap neemt bezoekers mee naar vroeger tijden en de Veteraan Autobussen rijden naar de verder gelegen locaties. Tijdens het weekend kunnen bezoekers voor vragen terecht bij het centrale informatiepunt in stationsgebouw Station Royaal, dat ook open is voor een hapje en drankje.

Het totale programma is te vinden op www.monumentendagenapeldoorn.nl. Fysieke programmaboekjes zijn gratis op te halen bij CODA (alle vestigingen), verschillende boek- en tijdschriftenwinkels en diverse horecagelegenheden. Of volg het laatste nieuws op Facebook, instagram @epa.apeldoorn of op www.erfgoedplatformapeldoorn.nl.

(Foto: CODA Archief)