Stedendriehoek

KCA zet volop in op Verrijkte Schooldag

APELDOORN – Was Kids College Apeldoorn aanvankelijk alleen een school op zondagmiddag, nu ligt het accent vooral op de invulling van de Verlengde Schooldag voor basisscholen met een doordeweeks programma.

Hoe komt dat zo? Projectcoördinator Patricia van Santen de Hoog vertelt: “Voor kinderen die in een situatie opgroeien waarin niet alles vanzelfsprekend is, is het zelfstandig komen naar onze locatie in het centrum ook nog wel eens moeilijk. Door samen te werken met scholen in de wijken, komen wij naar deze kinderen toe. We bereiken op de woensdag- en vrijdagmiddagen nu heel veel kinderen die anders op de zondag wellicht niet waren gekomen.”

De doelstelling van Kids College Apeldoorn (KCA) is onveranderd gebleven: zij willen met lessen die gedragen worden door enthousiaste gastdocenten, het maatschappijbeeld van kinderen tussen 9 en 13 jaar verbreden. Deze gastdocenten hebben met hulp van KCA een les opgesteld waarin zij kinderen meenemen in hun beroepspraktijk. Kinderen leren bij KCA door te doen: onderzoekend en ervarend leren staat bij KCA voorop. “De ene keer leren we van een wijkverpleegkundige hoe je injecties moet zetten (in sinaasappels!) en de volgende keer gaan we met een archeologe oude voorwerpen onderzoeken, leren we van een elektrotechnicus hoe een stroomkring werkt of mogen we naar een garage om samen met de automonteur de remmen te testen en een wiel te verwisselen. Naast het feit dat deze kennismaking met beroepen de maatschappelijke betrokkenheid stimuleert, is het ook zo dat kinderen hierdoor groeien in hun zelfvertrouwen en na gaan denken over hun eigen toekomst.”

Het Verrijkte Schooldag -programma wordt dit schooljaar uitgerold over zeven basisscholen. Naast KCA zijn er ook andere partners (onder andere IVN, De Rekenwinkel en GIGANT) die een invulling geven aan deze middagen. De verwachting is dat er volgend jaar nog meer basisscholen aan willen sluiten bij dit mooie initiatief.

Foto:

KCA-leerlingen leren kleuren te maken op bedrijfsbezoek bij Holland Colours Apeldoorn.