Stedendriehoek

Kar voor veilig bezoek in verpleeghuis

APELDOORN – Afgelopen vrijdag is de Kom op Visite-kar uitgereikt aan Zorggroep Apeldoorn en omstreken. Namens Stichting Jo Visser fonds overhandigde Mark Janssen bij verpleeghuis Randerode deze kar, zodat naasten voortaan hun geliefden veilig beschermd kunnen bezoeken in deze coronatijd. Het Jo Visser fonds heeft de ontwikkeling van de Kom op Visite-kar mede gefinancierd.

Onderhoudsbedrijf Van Balen in Maassluis heeft veel klanten in de ouderenzorg en zag welke schrijnende situaties er zijn in verpleeghuizen door de coronacrisis. De vaklieden vroegen zich af op welke manier zij ervoor konden zorgen dat naasten hun geliefden kunnen opzoeken zonder dat zij zichzelf en anderen besmetten. In hun vrije tijd ontwikkelden ze een kar die gebruikt kan worden in quarantaineperiodes: een licht verrijdbare kar die door deuren past en aan het bed gezet kan worden (zie foto). Bezoekers kunnen de bewoner zien en spreken en zelfs aanraken via zogenoemde ‘laboratoriumhanden’. Dit alles in een ruimte waar een stoel of rolstoel past met een veilige luchttoevoer en -afvoer.

Bestuurslid Mark Janssen van het Jo Visser fonds (voormalig Vereniging Het Zonnehuis) hoorde van dit initiatief: “Ik ken het bedrijf Van Balen uit de tijd dat ik bestuurder was van het Zonnehuis Vlaardingen. Zij vroegen mij om advies en eens te komen kijken of het zou werken in de praktijk. Dat heb ik gedaan en ik vind het een prachtig idee in deze tijd, waarin we moeten blijven nadenken over hoe we waardige zorg kunnen geven en elkaar kunnen blijven ontmoeten.”