Stedendriehoek

Kamperen in de winter : waarom niet?

De winter komt er langzaam aan en daarmee ook het verlangen om in een deken te kruipen en te overwinteren tot de volgende zonnige vakantie. Maar wat als we de winter nu eens zouden aangrijpen om een nieuw facet van het kamperen te ontdekken?

Een camping vinden en kamperen in de winter! Ja, het is mogelijk, en het zal in de gelegenheid stellen om nieuwe activiteiten te ontdekken en te beleven. Wij hebben een korte gids samengesteld over de voordelen van winterkamperen en enkele tips om er het beste uit te halen.

Kamperen in de winter?

Wie is het niet beu om thuis te blijven tijdens de winter, in onze zetel, op ons telefoon een spelletje aan het spelen zoals Candy Crush of naar de voetbal aan het kijken op tv na het plaatsen van een weddenschap op bet777 om het spel pittiger te maken?

Vaak denken we dat campings alleen in de zomermaanden open zijn. Inderdaad, als wij aan kamperen denken, denken wij aan zon, zomer, zwemkleding en slippers. Maar het is heel goed mogelijk om in de winter weg te gaan in een open lucht accommodatie, vooral dankzij de mogelijkheden die de mobilhomes aanbieden.

In feite hoef je niet per se in een besneeuwde plaats te zijn om van een buitenverblijf te genieten. Veel campings hebben beschikbare accommodaties in deze periode, en ze liggen niet allemaal in de bergen. Als je een camping dicht bij een stad kiest, is dat een gelegenheid om rond te slenteren en nieuwe stedelijke plekjes te ontdekken.

De voordelen van kamperen in de winter

Allereerst de rust en de stilte, ver weg van de drukte.  Of het nu voor een weekend of een week is, op een camping kun je zeker genieten van de rust en de stilte van de winter. Je kunt ook geld besparen door op een camping te gaan staan die niet in de bergen ligt.

Voor de skigebieden en hun omgeving dien je  altijd een zeker budget te hebben.  Maar als je besluit naar de bergen te gaan, zijn er veel activiteiten die je kunt doen. Naast sneeuw sporten zoals skiën, sleeën, snowboarden … kun je ook genieten van wandelingen, spa en warmwaterbronnen. Laten we vooral de traditionele raclette niet vergeten, die je aan het eind van de dag zal troosten!

En wat als je naar de zee of naar het platteland zou gaan?

Ook de toegang tot de natuur kunnen we als een voordeel noemen. Zou je niet graag een winterse omgeving ontdekken als contrast met de zomerse? Fietsen in juli en augustus is een must, maar waarom zou je het niet eens van december tot maart proberen? Ondanks de koude temperaturen zijn de uitzichten en het landschap aan zee en op het platteland in de winter adembenemend.

Hier zijn een paar tips om je te helpen zonder zorgen de wildernis in te gaan:

  • kies een aangepaste tent, bijvoorbeeld een vier-seizoenen tent of een speciale tent voor de winter en de sneeuw; ,
  • zorg voor en geschikte slaapzak en een opblaasbare matras, te combineren met een isolerende matras,
  • heb genoeg kleding voor de nacht, denk ook aan wanten, zodat je meer bewegingsvrijheid hebt bij het opzetten van je tent;
  • voorzie een hoofdlamp, een kachel en lucifers;
  • vergeet geen Water, herbruikbaar keukengerei en gemakkelijk mee te nemen maar voedzaam voedsel.

En bij elk uitstapje in de natuur moet je eraan denken geen sporen van je aanwezigheid achter te laten: vergeet je vuilnis niet op te rapen! De fauna en flora zullen je dankbaar zijn!