Stedendriehoek

Jongerenraad van start in gemeente Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn gaat starten met een jongerenraad. Daarvoor is de gemeente op zoek naar jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar die willen meedenken en bijdragen aan hun stad of dorp. Wethouder Participatie Wim Willems: “De bewoners van de toekomst zijn de kinderen van nu. Over twintig jaar zijn zij de ouders, professionals, ondernemers en ga zo maar door van Apeldoorn. Daarom vinden we het belangrijk om jongeren nu al te betrekken bij de vraagstukken en hen de mogelijkheid te geven om zich actief in te zetten voor Apeldoorn.”

Jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar uit Apeldoorn, en natuurlijk ook de dorpen, denken mee over wat er nog beter kan in Apeldoorn. Bijvoorbeeld op het gebied van school, uitgaan, hangplekken, maar ook over andere zaken die jongeren aan gaan. Kennis van politiek of hoe een gemeente werkt is absoluut niet nodig. De raad is een plek waar iedereen welkom is. De jongeren ontvangen geen geld voor hun inzet in de jongerenraad, wel leuke extra’s. Willems: “We willen niet vóór jongeren denken. Het is belangrijk dat ze dit voor zichzelf doen. Met de jongerenraad willen we dit echt een plek geven.”

Proefdraaien

De raad krijgt geen traditionele vorm, het is belangrijk dat de raad aantrekkelijk is voor een brede groep jongeren. Samen met de jongeren die zich aanmelden en een groepje ‘ambassadeurs’, krijgt de jongerenraad daarom in het proefjaar 2021 verder vorm. De jongerenraad zal bestaan uit 30 tot 40 jongeren van 12 tot 20 jaar oud. De jongeren zitten tot eind 2021 in de jongerenraad. Willems: “De jongerenraad past heel goed bij het beeld wat we voor ogen hebben met Gezinsstad Apeldoorn.”

Jongeren die interesse hebben om in de jongerenraad te komen, kunnen Dennis Nijzing een e-mail sturen via d.nijzing@apeldoorn.nl of appen naar 06-29407958. Aanmelden kan tot maandag 22 februari.