Stedendriehoek

Jongeren die zijn vastgelopen helpen ouderen om hun oprit sneeuwvrij te maken

De cliënten van HartRaad mogen normaal gesproken in het Uchelse bos, opdrachten van Staatsbosbeheer doen. Door de hevige sneeuwval was dat deze week niet mogelijk. Eigenaar Gerard Hardeman besloot contact op te nemen met een lokaal verzorgingstehuis om de paden naar de woningen van bejaarden sneeuwvrij te maken.

Met normale scheppen, strooizout en sneeuwscheppen, waarvan er ook een aantal van zorgorganisatie Zideris zijn geleend, ging de club van HartRaad te werken. Op die manier was het verpleeghuis De Klaarbeek en de aanliggende aanleunwoningen weer makkelijk te bereiken. Een aantal oudjes komt zelf naar buiten om, op afstand, een praatje te maken en de mensen te bedanken.

Bij HartRaad komen mensen die normaal gesproken zijn vastgelopen in het dagelijks leven. Door in het bos aan het werk te gaan doen ze werkritme op, komen ze tot rust en zoeken ze de samenwerking met anderen op. In plaats van zich terugtrekken uit de maatschappij leren ze nu om elkaar verder te helpen. Door succes verhalen over bijvoorbeeld stoppen met blowen of het vinden van werk, versterken ze elkaar. Opvallend is dan ook dat de jongens ondanks het slechte weer gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan.

Door buiten bezig te zijn lukt het makkelijk om de anderhalve meter afstand te houden. Tegelijkertijd word er juist aan gezondheid gewerkt door in een periode waarin er weinig kan er mag toch lichamelijk actief te zijn.

Eduard Poot, die zich laat inhuren om de cliënten te begeleiden, vind het mooi om te zien hoe dankbaar de ouderen zijn. “Daarnaast is het natuurlijk geweldig om te zien dat we ondanks de corona en de sneeuw toch een mooi clubje hebben rondlopen. De meeste cliënten zijn jongeren en vooral in een tijd dat jongeren het zwaar hebben mogen we hier wat moois betekenen, ook voor de eenzame ouderen. Die samenwerking zou veel gebruikelijker moeten zijn in de zorg in Nederland.”