Stedendriehoek

Jeugdlintje voor vijf Apeldoornse helden

APELDOORN – Vrijdag ontvingen vijf jonge Apeldoorners een Jeugdlintje voor hun bijzondere, belangeloze inzet voor een ander. Locoburgemeester Detlev Cziesso bracht samen met kinderburgemeester Jorn bij de vijf helden het Jeugdlintje thuis.

De afgelopen maanden kon iedereen zijn of haar jonge held aandragen voor een Jeugdlintje. Apeldoorners tot 21 jaar die bijvoorbeeld langdurig vrijwilligerswerk, een heldendaad of een goede-doelenactie organiseerden, kwamen in aanmerking.

De vijf jonge helden hebben zich allemaal belangeloos ingezet voor een ander. Dat kan natuurlijk op veel verschillende manieren. David van 10 doet dat door te helpen bij de kerkdiensten van Casa Bonita. Hij zorgt dat bewoners bij de kerkdienst aanwezig kunnen zijn en drinkt na die tijd gezellig een kop koffie met ze.

Ook jeugdheld Ward zet zich in voor een kerk. Toen door de coronamaatregelen zijn kerk geen diensten meer kon houden, heeft hij ervoor gezorgd dat de kerkdiensten online te volgen zijn. En hij zorgde ervoor dat ook andere vrijwilligers leerden hoe ze dit moeten doen.

Dewi ontvangt het Jeugdlintje omdat ze zich hard maakt voor jonge mantelzorgers. Dewi is één van de 11.000 kinderen in Apeldoorn die opgroeien met zorg, doordat een van de gezinsleden chronisch ziek is, een beperking heeft of verslaafd is. Dewi komt voor deze groep op. Ze deelt haar ervaringen op verschillende evenementen en bijeenkomsten, zodat professionals in de zorg meer oog krijgen voor kinderen die mantelzorger zijn.

Een andere jeugdheld die zich inzet voor kinderen is Lynn. Door haar maatschappelijke stage kwam ze terecht bij de Speelgoedbank in Apeldoorn. Een plek waar gezinnen terecht kunnen die niet genoeg geld hebben om nieuw speelgoed te kopen. Lynn helpt met alles mee, van speelgoed schoonmaken tot begeleiden bij activiteiten. En die inzet verdient een lintje!

De laatste held, Sened, heeft iemands leven gered. Toen hij zag dat een 64-jarige vrouw en haar hond in het kanaal lagen en hulp nodig hadden, sprong hij zonder aarzelen in het water. Sened nam zo een groot risico, maar door zijn snelle actie redde hij de vrouw en de hond.

Locoburgemeester en wethouder jeugd, Detlev Cziesso, is trots op de vijf jeugdhelden. “Ze laten ons zien dat jongeren niet alleen aan zichzelf denken, maar zich inzetten voor anderen. Niet om stoer te doen en niet voor een goede foto op Instagram, maar omdat ze om anderen geven. Hiermee zijn ze een belangrijk voorbeeld voor andere jongeren, maar eigenlijk voor iedereen.”